Nyheter

Innstiller på å la Anundsen sitte

Innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble klar tirsdag.

Innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble klar tirsdag. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil fremme mistillitsforslag mot Anundsen, men får altså ikke med seg Kristelig Folkeparti og Venstre. Sammen med Miljøpartiet De Grønne vil de to sentrumspartiene i stedet at Stortinget skal gi uttrykk for kritikk av statsråden, et såkalt daddelforslag.

Høyre og Fremskrittspartiet støtter verken mistillit eller kritikk av Anundsen.

– Får ikke konsekvenser

Ifølge saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) stiller KrF, V og MDG seg bak så godt som all kritikken som kommer fram i innstillingen.

– Det er ingen diskusjoner om det saklige innholdet. Jeg synes det er vanskelig å forstå at det ikke skal få større konsekvenser. Men det er hensynet til regjeringssamarbeidet som går foran, sier han til NTB.

Når kontrollkomiteens innstilling skal behandles i plenum, vil mistillitsforslaget falle. Ap, SV og Sp kan da subsidiært stemme for eller mot KrF, V og MDGs forslag om sterk kritikk av Anundsen. Solhjell sier SV ikke har tatt stilling til hvordan de vil stemme subsidiært. Jette Christensen (Ap) gjør det klart at de holder fast ved sitt standpunkt: Partiet har ikke tillit til Anundsen. Stortingsgruppen har ikke diskutert hva de vil gjøre når mistillitsforslaget faller.

– Eventualiteter redegjør vi for i salen, skriver hun i en tekstmelding til NTB.

Tilbakevirkende?

I merknadene til kontrollkomiteens innstilling skriver Venstres Abid Raja at han «tar det for gitt at statsråden snarest iverksetter tiltak som sikrer disse barna». KrF og Venstre krever at asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, får sakene sine behandlet på nytt etter den nye asylforskriften som kom i desember.

KrF-leder Knut Arild Hareide stilte før helgen krav om at Anundsen må «rydde opp» for å gjenreise tilliten. Men partileder Siv Jensen sier Frp er uenig i at reglene skal få tilbakevirkende kraft.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Asylavtale

Bakgrunnen for saken er at regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene V og KrF høsten 2013 inngikk en avtale om at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Spesielt skulle det komme asylbarn som har vært her lenge til gode.

Men Bergens Tidende kunne i desember avsløre at budskapet aldri nådde politiet. Avisen fant også at det ble sendt ut flere lengeværende asylbarn i fjor høst enn tidligere. Først 5. desember i fjor ble regjeringen, KrF og V enige om en ny forskrift der hensynet til barnas behov skal vektlegges sterkere.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter