Nyheter

Frykter havari for jødisk drøm

Den israelske forfatteren Amos Oz advarer i en kronikk i dagens Vårt Land mot en israelsk politikk som på sikt vil undergrave jødenes sionistiske drøm.

Oz regnes som Israels fremste nålevende forfatter, og er fra sitt ståsted på den moderate venstresiden en sentral stemme i landets samfunnsdebatt. Han argumenterer intenst for at det forhandles fram en tostatsløsning der palestinerne får sin etterlengtede stat.

LES OGSÅ: Netanyahu skremte med araberne og vant

Arabisk stat

Alternativet er ifølge Oz én arabisk stat mellom Middelhavet og Jordanelven – en stat som med stor sannsynlighet vil undergrave jødenes drøm om sitt eget hjemland.

– Dersom det blir en arabisk stat her, kan vi bare forestille oss skjebnen til våre barn og deres barn, skriver Oz i kronikken.

Han frykter at Israel vil prøve å forhindre eller forsinke en slik arabisk stat gjennom fortsatt okkupasjon og et jødisk diktatur karakterisert av rasemessig fanatisme. Et slikt diktatur vil tvinge sin vilje på både den arabiske majoriteten og dets jødiske opponenter, skriver Oz, som frykter at dette vil utløse internasjonal boikott og internt blodbad.

75-åringen understreker at Israel trenger sterk militærmakt for å overleve, men mener at dagens israelske konflikthåndtering trolig vil utløse flere kriger i Gaza og Libanon, nye intifadaer samt fare for kollaps av palestinske selvstyremyndigheter, noe som vil åpne for mer Hamas-makt.

LES OGSÅ: Netanyahu får hagskur av refs

Neppe Hamas

Norskpalestinske Line Khateeb deler langt på vei denne analysen, men avviser som helt urealistisk noen maktovertakelse fra Hamas.

– Hvis det ikke blir etablert en palestinsk stat, vil man måtte få en tonasjonal stat med like rettigheter for alle, både jøder og palestinere. Da tilsier sammensetningen av befolkningen at det vil bli umulig å opprettholde en israelsk stat med jødisk karakter, sier Khateeb, som er tidligere leder i Palestinakomiteen og har mastergrad i Midtøstenstudier.

Hun mener at statsminister Benjamin Netanyahus uttalelser på tampen av valgkampen bekrefter at Israel ikke har noen interesse av reelle forhandlinger med sikte på en palestinsk stat.

– I valgkampen var spørsmålet om en palestinsk stat knapt tema. Status quo fungerer helt fint for det store flertall av israelerne, selv om militæret koster mye og verneplikten er langvarig. Israelerne snakker mye om egen sikkerhet, men forholder seg lite til at de okkuperer et annet folk, sier Khateeb.

LES OGSÅ: Valget nærer palestinsk opprør

Fredsplan

Ifølge Oz har man nå det beste klima på 100 år for å få en fredsplan med palestinerne og de arabiske landene. Frykten for Iran og ekstreme islamister som IS er nå større i arabiske hovedsteder enn motviljen mot å anerkjenne den jødiske staten. Oz ser på Den arabiske ligas fredsplan fra 2002 som det beste utgangspunktet for en løsning.

Planen går i korthet ut på at Israel trekker seg tilbake til grensene fra før krigen i 1967, og finner en «rettferdig løsning» på det palestinske flyktningproblemet. Mot å få en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza med Øst-Jerusalem som hovedstad, må samtidig de arabiske statene forplikte seg til å slutte fred og opprette normale forbindelser med Israel.

– Problemet er manglende arabisk vilje til å anerkjenne Israel som en jødisk stat, og vedvarende krav om at palestinske flyktninger skal kunne vende hjem til tuftene som oldeforeldrene forlot da staten Israel ble opprettet, sier daglig leder Conrad Myrland i med Israel for Fred (MIFF).

Følg oss på Facebook og Twitter!

Representativt

Myrland mener at det er bra at Oz kommer til orde i norske medier med sitt syn på konflikten, som han mener er ganske representativt for venstresiden og deler av sentrum i Israel. Samtidig mener Myrland høyresidens reelle bekymringer for sikkerheten stilt overfor en palestinsk nabostat – blant annet frykten for at Hamas kan ta kontroll over byer på Vestbredden – ikke kommer godt nok fram i norske medier.

– Mange i Israel frykter som Oz en utvikling der man får en stat med et jødisk mindretall og arabisk dominans. Derfor går nesten alle de jødiske partiene i Israel inn for en tostatsløsning. Derimot drømmer mange på palestinsk side om en enstatsløsning som vil begrave verdens eneste jødiske stat, sier Myrland.

MIFF-lederen er enig med Oz i at man i Bibelens land må avstå fra å basere sine territorielle krav på legendariske profeter fra fortiden. Oz påpeker at det kan utløse eksplosiv storkonflikt med muslimer dersom jøder krever retten til å be på Tempelberget i Jerusalem.

– Det store flertall av jøder i Israel er mye mer opptatt av dagens situasjon enn av flere tusen år gamle skrifter med territorielle profetier, sier Myrland.

ERLING RIMEHAUG: «Fortsatt er det bare en avtale med Israel som kan gi palestinerne en egen stat»

Palestinsk flertall

Norskpalestinske Line Khateeb sier at hun skjønner at Israel ikke vil akseptere retten til retur for etterkommerne av palestinere som ble fordrevet i 1948, selv om det er nedfelt i FN-resolusjon 194, fordi det store antallet palestinere dette omfatter da ville true Israels eksistens som en jødisk stat.

– Spørsmålet er like fullt om Israel skal ha rett til å fortsette som en jødisk kolonimakt slik det er i dag. Min oppfatning er at palestinerne som ble fordrevet skal ha rett til å vende hjem, selvsagt uten å skyve til side israelske beboeres rettigheter.

– Men det vil bety slutten på Israel som jødisk stat?

– Ja, men alle beboere skal ha samme rettigheter i en tonasjonal, demokratisk styrt stat der palestinere eventuelt er i flertall, sier Khateeb.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter