Nyheter

Netanyahu skremte med araberne og vant

– Et ubehagelig symptom, sier Erling Rimehaug.

Statsminister Benjamin Netanyahu håper å raskt danne ny regjering etter en overraskende klar seier i valget i Israel.

– Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere tirsdag kveld.

Da var det offentliggjort valgdagsmålinger som viste at opposisjonens forsprang på meningsmålingene hadde forduftet i innspurten av valgkampen. Målingene ga både Netanyahus parti Likud og valgforbundet Sionistunionen om lag 27 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Utover natten ble det klart at Netanyahus innspurt hadde vært enda mer effektiv. Likud lå an til å få 29 mandater da nesten alle stemmene var talt opp, mens Sionistunionen måtte nøye seg med 24.

Skremte velgerne

– Skremslene betalte seg, skriver redaktør i Vårt Land, Erling Rimehaug, på Verdidebatt.

På selve valgdagen advarte Benjamin Netanyahu om at araberne var på vei til valglokalene i store flokker.

– Benjamin Netanyahu har trolig gjort det umulige og berget makten nok en gang. Den eneste som kan hindre ham er hans gamle partifelle og fiende Kahlon, skriver Rimehaug.

Han tror Kahlon vil selge seg dyrt, men kan komme til å presse fram en storkoalisjon, noe president Rivlin har sagt han vil foretrekke.

– Netanyahu har tydeligvis fått mobilisert sine velgere de siste dagene. Han har skremt med Iran, han har lovet å hindre en palestinsk stat, og på selve valgdagen skremte han med de arabiske borgerne i Israel. I Nablus der jeg har vært på valgdagen var det liten interesse for valget, ettersom palestinere flest ikke har forventninger om at noen regjering vil føre til forandring. Men de israelske araberne har satset på dette valget, og deres fellesliste er den tredje største. At de har satset på det israelske demokratiet er en positiv utvikling. Men skuffelsen kan bli stor om de ikke får noen innflytelse på politikken. At Netanyahu valgte å skremme med araberne er et ubehagelig symptom på de økende motsetninger i det israelske samfunnet.

LES MER: Folkerøysting om «Bibi»

Må forhandle

Idet 99,5 prosent av stemmene er talt i det israelske valget, ligger det an til følgende mandatfordeling. Prosent av stemmene i parentes.

  • Likud: 29-30 (23,3 prosent)
  • Sionistunionen: 24 (18,7 prosent)
  • Felleslista: 14 (11 prosent)
  • Yesh Atid: 11 (8,8 prosent)
  • Kulanu: 10 (7,4 prosent)
  • Jødisk hjem: 8 (6,4 prosent)
  • Shas: 7 (5,8 prosent)
  • Yisrael Beiteinu: 6-7 (5,2 prosent)
  • Torah-partiet: 6 (5,2 prosent)
  • Merez: 4 (3,9 prosent)

Forhandlinger med andre partier må uansett til før en ny regjering kan komme på plass. En rekke eksperter mener Netanyahu har best forutsetninger for å danne en ny koalisjonsregjering. Selv sier Netanyahu at han vil ha en regjering på plass innen to til tre uker.

Også Yitzhak Herzog fra Sionistunionen, som befinner seg på venstresiden i israelsk politikk, lovet tirsdag kveld å prøve å danne ny koalisjonsregjering.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa han.

En rekke eksperter mener det er klart at Netanyahu og høyrepartiet Likud har best forutsetninger for å få på plass en ny koalisjon. Men uansett blir det nødvendig med forhandlinger med andre partier.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sa Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB tirsdag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ingen palestinsk stat

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, viser de foreløpige resultatene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

I innspurten av valgkampen uttalte Netanyahu at palestinerne ikke vil få sin egen stat så lenge han er statsminister. Dermed trakk han tilbake sin støtte til den såkalte tostatsløsningen. I tillegg lovet han at jødiske bosettere skal få bygge nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Utspillene kan ha økt Likuds oppslutning blant høyreorienterte kjernevelgere. De vil også kunne bidra til å vanskeliggjøre Israels forhold til USA og europeiske land, som mener tostatsløsningen er veien å gå for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter