Nyheter

Egoismen i kjøleskapet

Hva er vitsen med økologisk mat hvis den ikke er sunnere?

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Folk kjøper ikke økologisk mat. Vi er lysår unna Stortingets mål om at 15 prosent av maten skal være økologisk innen 2020, fortalte Aftenposten i går. Faktisk er folk blitt mer skeptiske til økologisk. Hvorfor, vet ingen, men organisasjonen Oikos – Økologisk Norge tror det skyldes alle presse­oppslagene om at økologisk mat «ikke er sunnere» enn annen mat.

Holdningene skinner gjennom når Aftenposten stiller spørsmålet: «Så til kjernen: Er økologisk beviselig sunnere?» Svaret er nei. Det er ikke bevist at du får en helsemessig gevinst av å spise denne maten. Selv synes jeg spørsmålet er mye mer interessant enn svaret. Når ble det kjernen at økologiskmat skal være spesielt sunn?

Det er helt greit at helsekostbevegelsen styrer unna mat med kunstige tilsetningsstoffer. Det er litt mindre greit at stadig flere har fått det for seg at det er sunt å kutte ut helt naturlige stoffer som gluten og laktose. Begge deler viser at det er ikke grenser for hvor langt vi kan strekke oss hvis det bare er godt for oss. Hvis bare jeg og mine barn kan få det enda litt bedre. Helst umiddelbart.

Oikos, som promoterer økologisk mat i Norge, lister opp 10 gode grunner for å velge økologisk. De påstår ikke at øko-maten er sunnere, men se på prioriteringen deres av argumenter: Nummer 1: Du slipper sprøytemidler. Nummer 2: Du får mat med mer smak. Nummer 3: Du får mat uten sminke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Først du, så du, så du. Etterpå kommer de ­andre grunnene: dyrene, naturen og mennesker i utviklingsland.

Økologisk mat handler ikke om meg eller deg. Det handler om noe mye større og viktigere: Om jorden, luften, mennesker og dyr over hele kloden. Det handler om nye generasjoner. Det handler om ditt og mitt ansvar for ikke å spre søppel rundt oss ved å støtte en industri som gjør rovdrift på vårt eget miljø. Helt konkret handler det om at produksjonen av mat og andre produkter omstilles til noe som jorden tåler på sikt.

Det handler om å se litt lenger fram.

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund har arbeidet som journalist, kommentator og redaktør i Vårt Land siden 2010. Nå leder han Vårt Lands nye TV-selskap TV Vårt Land (TVL).

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter