Nyheter

Lanserer kampskrift-bibel mot fattigdom

3.000 vers om fattigdom og rettferdighet er «gulet» ut i ny bibelutgave fra forlaget Verbum. – Boken kan nok oppfattes politisk, men forhåpentligvis ikke partipolitisk, sier forlagssjefen.

Topp-politikerne Kenneth Svendsen (Frp) og Tina Bru (Høyre) har fått nok av biskop­enes mange utspill og melder seg ut av kirken i protest, meldte flere medier denne uken. Biskopenes sosialetiske engasjement var også temaet for Debatten i NRK1 torsdag.

Nå kommer nok et innslag fra kirkelig hold som kan tenkes å provosere: En fattigdoms- og rettferdighetsbibel.

Tilsynelatende ser den ut som en vanlig bibel. Den tykke, lille boka med løvtynne ark inneholder da også Bibelselskapets oversettelse fra 2011. Forskjellen er at den er krydret med noen ekstra elementer:

3.000 bibelvers om fattigdom og rettferdighet er uthevet med gul markeringstusj.

Tilleggssidene foran og bak i bibelutgaven inneholder 25 tekst­refleksjoner skrevet av representanter fra ulike kirkesamfunn og organisasjoner. Også en håndfull kjente samfunnsdebattanter bidrar. Blant andre Erik Solheim, tidligere miljø- og bistandsminister, og Ann-Magrit Austenå, generalsekretær NOAS.

LES MER: Får kjeft for å preke politikk

Oppfordrer til handling

Klimarettferdighet, rettferdig handel og forholdet til fattige tilreisende er noen av temaene som løftes fram.

– Vi ser at bibelutgaven kan oppleves politisk, men forhåpentligvis ikke partipolitisk. Kampen mot fattigdom og urettferdighet er viktige temaer i Bibelen og i den kristne tro. Vi håper denne boken kan utfordre folk til refleksjon og inspirere til handling, sier Anne Veiteberg, forlagssjef i Verbum forlag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvordan unngå at boken tas til inntekt for bestemte politiske retninger?

– Det eneste vi har gjort er å gi ut Bibelen og vise de tekstene som står om fattigdom og rettferdighet. Så ønsker vi debatten velkommen om hvordan vi tolker disse tekstene og bruker dem inn i vår tid og i praktisk handling. Det kan godt hende at noen av tekstrefleksjonene vil provosere noen, men samtidig er boken et resultat av et bredt og økumenisk samarbeid. Dermed er jeg ikke redd for at noen vil ta den til inntekt for seg.

– Hvordan kan Bibelen hjelpe i kampen mot fattigdom og sosial urettferdighet?

– Jeg tror den kan hjelpe oss å prioritere riktig, inspirere og engasjere oss. Det handler om å fremme et gudsbilde, et menneskesyn og en etikk som er helt relevant i dag, sier forlagssjefen.

LES MER: – Biskopen skremmer bort borgerlige velgere fra kirken

Radikalt budskap

Boken lanseres 26. februar på Litteratur­huset. Der arrangerer forlaget samtidig en paneldebatt hvor blant andre Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, deltar. «Bibelen – et kampskrift mot fattigdom og urettferdighet?» er overskriften for debatten.

– Jeg tror definitivt man kan lese Bibelen på den måten, og særlig med tanke på den konteksten den ble skrevet i. Det var et mer urettferdig samfunn den gang og det krevde også mot for å si ifra. Jesu budskap må ha vært ganske radikalt på den ­tiden, sier han.

Hermstad har ingen kristen tro, men opplever både Bibelen og Den norske kirke som relevant i samfunnsspørsmål dag.

Ikke overrasket

– Det overrasker meg ikke at Bibelen kan brukes som et kampskrift mot fattigdom og urettferdighet – det er barnelærdom for meg. Men dette aspektet har de siste årene druknet i spørsmålet om homofili og kvinnelige biskoper.

Det er teolog Stine Kiil Saga enig i. Hun er prest i Den norske kirke, redaktør i det feminist­teologiske tidsskriftet St. Sunniva – og har vært med i utvelgelsen av markeringen av vers i den nye bibelutgaven.

– Mange har nok fått et skeivt bilde av hva Bibelen handler om. Tekstene som handler om homofili utgjør en marginal bit sammenliknet med for eksempel budskapet om fattigdom og rettferdighet. Forhåpentligvis kan den nye bibelen hjelpe til med å speile det som også er en langt større bit av kirkens engasjement, sier hun.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter