Nyheter

Melder seg ut av kirken i protest

To stortingsrepresentanter melder seg ut av Den norske kirke i protest mot biskopers olje- og skatteutspill.

– Jeg synes Den norske kirke beveger seg farlig nær grensen til å være en politisk part. Jeg misliker å måtte diskutere miljøpolitikk med kirken på samme måte som jeg diskuterer med Miljøpartiet De Grønne, sier Tina Bru, stortingsrepresentant fra Høyre på rogalandsbenken, til Vårt Land.

I tirsdag skrev hun på det sosiale mediet Twitter at hun meldte seg ut. Grunnen er en kronikk i Aftenposten signert av blant andre nordnorge-biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard.

Der tar de til ordet for å la oljen i nordområdene ligge. «Kirken og miljøbevegelse har sett oss lei på at regjeringen nok en gang ofrer klima og miljø for å sikre en utdatert og klimafiendtlig oljenæring.»

De mener regjeringen ser bort ifra både globale klimahensyn og den sårbare naturen i nordområdene. «Utlysningen av oljeblokker i Barentshavet er ikke bare katastrofalt dårlig klimapolitikk, det er også gambling med sårbar natur og verdifulle fornybare ressurser», skriver de.

Kirkelinje? Onsdag formiddag fikk Tina Bru utmeldingsfølge av Kenneth Svendsen (Frp), Stortingets andre visepresident. Han reagerer blant annet på biskop Tor B. Jørgensens kronikk i Vårt Land der han tok til orde for høyere skattenivå for de som tjener mest, for å motvirke forskjellene i Norge.

– Kirken har utviklet seg mer og mer mot et politisk parti enn det en kirke skal være. Jørgensen har ved gjentatte anledninger i egenskap av biskop engasjert seg i politiske saker som oljeboring i Lofoten, tigging og nå hvilket skatte- og avgiftsnivå man skal ha i Norge. Når det ikke kommer protester fra kirken selv legger jeg til grunn at dette er en linje kirken selv har valgt, sier Svendsen til NRK.

– Ikke kneble. Utmeldingstanken har vært til stede før for Tina Bru, men tirsdagens oljestoppkronikk var dråpen. Bru ser gjerne at kirken engasjerer seg i klimakampen, men hun er rykende uenig i virkemidlene som biskopene Jørgensen og Øygard stiller seg bak, nemlig oljestans i nord.

– Jeg melder meg ikke ut for å kneble den politiske ytringsmuligheten til kirken. Men slike utspill vil støte bort folk som er uenige, for eksempel meg, sier hun.

Bru er tydelig på at hun mener at det er rom for norsk olje og gassproduksjon innenfor FNs togradersmål, som også Høyre styrer mot, og at oljeutvinning i nord ikke er mer miljøfiendtlig enn oljeutvinning i Nordsjøen.

– Vi vil stille de eksakt samme kravene til miljø og sikkerhet i nordområdene. Faktisk vil vi ha strengere regler der, siden det vil legges inn borebegrensninger hvis isen nærmer seg, sier hun.

Homo-ekteskap. Bru vurderte utmelding sist da kirkemøtet sa nei til ekteskap for homofile i fjor. Hun har brukt stemmeretten sin i hvert kirkevalg for å få inn kandidater som støtter homo-ekteskap.

– Men jeg har også kjempet for kirkens rett til å være motstandere av homofile ekteskap, fordi det går på tro og bibelsyn. Å si nei til oljeboring i Barentshavet, derimot, er ikke et spørsmål om tro.

– Hva kan kirken mene noe om da, som ikke er om homofili?

– Det er et spørsmål om hvor politisk man blir. Det er bra å ta til orde for nestekjærlighet og fordeling av goder, men når man sier at løsningen er at rike må betale mer skatt, har man gått for langt, sier hun.

Samtale. Erling Pettersen, biskop i oljehovedstaden Stavanger, og fram til nå Tina Brus biskop, har invitert henne til samtale for å drøfte saken. Bru har takket ja til invitasjonen og de to er nå i dialog for å finne en dato som passer.

– Hva vil du si til henne, biskop Pettersen?

– Det skal være en personlig samtale der jeg ikke vil ha journalister på slep. Jeg synes det er såpass alvorlig å melde seg ut at hun skal få lov til å komme med kritikken direkte til meg. Da vil jeg ikke forkludre samtalen ved å begi meg inn i en debatt som er hektet på henne, sier han.

– Vil du vente med utmelingen til du har snakket med biskopen, Tina Bru?

– Nei. Jeg har bestemt meg. Først homofili, så skatt, så olje. Jeg er for uenig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter