– Den daværende regjeringen gikk for langt i å gi etter for press mot ytringsfriheten. Det ble gitt inntrykk av at det handlet om å megle mellom to ståsteder, men sånn er det selvfølgelig ikke, sier hun til NTB.
– Kommentarene fra våre politikere har vært klarere nå enn under karikaturstriden. Den gang hadde Støre en del uttalelser som var uheldige, men vi hører ikke slike utsagn nå, tilføyer Clemet.
Tar selvkritikk
Civita-sjefen mener debatten om ytringsfriheten har endret seg og blitt mer moden siden 2006.
– Grensen for ytringsfriheten går uansett ikke ved harselas med religion og politikk, sier hun.
– Jeg kan gi Clemet rett i at samfunnsdebatten har utviklet seg. Vi blir alle klokere med årene. Av den grunn er det ganske selvfølgelig at man ville uttrykt seg på andre måter i dag, sier Jonas Gahr Støre til NTB.
Han erkjenner at daværende Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk ble stående ganske alene i stormen da karikaturstriden raste som verst.
– Det ble lagt en urimelig stor belastning på Vebjørn Selbekk og Magazinet. Han fikk voldsomt fokus mot seg. Hvis noe vi sa og gjorde bidro til det, så har jeg beklaget overfor Selbekk før og gjør det gjerne igjen, sier Støre.
– Ulike hensyn
Ap-lederen understreker at regjeringen i 2006 la vekt på ytringsfriheten som en bærebjelke i norsk kultur.
– Vi sa tydelig ifra om at avisredaksjonene selv har ansvaret for hva de trykker. Samtidig opplevde vi angrep på norske interesser og nordmenn i utlandet. Da var det vår oppgave å forklare til en verden med helt annen kultur, hva som var situasjonen i Norge, sier han.
– Vi måtte ta ulike hensyn: Vi sto i en intens norsk debatt som ble gjengitt i land med helt annen kultur. Det var ikke riktig slik det ble beskrevet at disse tegningene var gjengitt i alle norske aviser. Et annet element var at det i flere av disse landene er pressesensur og regjeringsaviser. Da blir det krevende – men helt nødvendig -å forklare at den norske regjeringen ikke har innflytelse over det som trykkes i norske aviser, tilføyer han.
– Smålig
Statsminister Erna Solberg (H) slutter ikke til kritikken av Støre.
– Jeg føler ikke noe behov for å gjøre dette til en kamp om hva Jonas Gahr Støre sa den gang. Det ville vært smålig av meg, sier hun til NTB.
Solberg understreker at ytringsfriheten er en grunnleggende verdi ved samfunnet.
– Hver enkelt må vurdere selv hva de mener er riktige ytringer, men vi kan ikke forby ytringer som kan tenkes å fornærme eller støte noen, framholder hun.
Civita-leder Kristin Clemet håper så mange aviser som mulig trykker tegningene til satiremagasinet Charlie Hebdo og på den måten «krenker» alle religioner og en mengde politikere.
– Jo flere som holder tilbake og pålegger seg selvsensur, jo mer blir de stående alene som har mot til å vise fram dette. Det må selvsagt være en relevans og en grunn for å trykke slike tegninger, men den relevansen er i høy grad til stede nå – på samme måte som den var i 2006, sier hun.