Nyheter

Löfven bundet på hender og føtter – nesten

Stefan Löfven får liten mulighet til å føre rødgrønn politikk når han må styre på grunnlag av et borgerlig budsjett. Men politisk kaos rammer ikke svensk økonomi på kort sikt, tror eksperter.

Riksdagens ja til den borgerlige koalisjonens budsjett binder landets sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven temmelig hardt.

Statsbudsjettet er det viktigste verktøyet når en regjering skal dreie den politiske kursen i sin retning. Å bli låst av opposisjonens budsjett er derfor et mareritt for enhver statsminister. Löfven kan for eksempel ikke røre inntektsskattene, men derimot øke andre skatter for å finansiere reformer.

At Löfven ikke fikk flertall for sitt budsjett onsdag, utløste nyvalg i Sverige 22. mars.

LES OGSÅ: Full skjæring i Sverige

Mye ligger fast

Hvilke muligheter har likevel Löfven til å styre landet og påvirke politikken inntil en ny regjering er på plass til våren?

– Formelt er det «business as usual» for regjeringen. Men Riksdagens beslutning innebærer selvsagt en begrensning for Löfven, ettersom han ikke kan gjennomføre de skatteendringene han hadde planlagt, for eksempel økningen for høytlønte, sier Ingvar Mattson.

Han er generaldirektør for Statskontoret, som gjør utredninger for regjeringen.

Inntektsskatten kan ikke Löfven røre, siden den ikke kan endres i etterkant. Riksdagens komiteer har 27 utgiftsområder med egne budsjettrammer som også ligger fast, og som sannsynligvis spikres av Riksdagen før jul. Der er rommet for å manøvrere minimalt.

Tror ikke på lån

Noen muligheter finnes likevel for den vingeklippede statsministeren.

– Det går an å endre noen skatter. Det gjelder sannsynligvis den foreslåtte økningen av skatt på kjernekraft som kan innføres fra 1. juli. Momsen kan også settes opp, selv om jeg tror det er lite aktuelt, sier Mattson.

– Regjeringen vil også kunne finansiere sine reformer med lånte penger, men det vil i så fall skje stikk i strid med finansminister Magdalena Anderssons gjentatte forsikringer om at alt skal finansieres kroner for krone, sier han.

LES OGSÅ: Norske politikere: Ta innvandringsdebatten

Små endringer

De brå politiske omveltningene har foreløpig ikke fått store følger for det store økonomiske bildet. Beskjeden om nyvalg har bare utløst små reaksjoner i finansmarkedet, en svak stigning på børsen i Stockholm og nærmest uendret kronekurs.

Eksperter og organer som følger økonomien tett, tror ikke det politiske kaoset vil få store følger for økonomien på kort sikt.

– Vi kommer ikke til å endre våre BNP-prognoser på grunn av ekstravalget. Men perioden av usikkerhet forlenges av dette, og det øker faren for at det får negative følger for investeringsbeslutninger fremover, sier Nordeas sjefanalytiker Torbjörn Isaksson.

– I god stand

Tross den vanskelige politiske situasjonen tror ikke kontrollmyndigheten Finanspolitiska rådet at investorene vil svikte Sverige.

– Svensk økonomi er i god stand, både den offentlige og den private. Og når det gjelder stabiliseringspolitikken er det ingen større forskjell mellom Alliansen og Socialdemokraterna, sier rådets leder John Hassler.

Samtidig er det vanlig at omverdenens tillit faller og rentene stiger når den politiske tonen skjerpes og kompromissviljen svekkes.

– En viss økt usikkerhet er det selvsagt, men jeg ser ikke dramatisk på den økonomiske utviklingen akkurat nå, sier Konjunkturinstitutets generaldirektør Mats Dillén.

Følg oss på Facebook og Twitter!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter