Nyheter

Merkel åpnet Berlinmur-markering med rose

– Det tok lang tid og mange mennesker led før det ble mulig for muren å falle. Ikke bare i Tyskland, men også i Polen, Ungarn, Tsjekkoslovakia og mange andre land. Det er noe vi bør minnes i dag, sa Merkel i sin tale.

Sammen med Berlins ordfører Klaus Wowereit deltok Merkel på den offisielle minnehøytideligheten ved minnesmerket for Berlinmuren i Bernauer Strasse i sentrum av den tyske hovedstaden.

LES OGSÅ: Kirken ga folket krefter mot Berlinmuren

Tente lys

Blomsternedleggelsen markerte den offisielle starten på feiringen av 25-årsdagen for Berlinmurens fall, og etter å ha festet rosen i en sprekk i muren, gikk Merkel videre til et annet sted der muren en gang sto, og tente lys.

Videre utover ettermiddagen går det slag i slag over hele Berlin med feiringen av murens fall, som ble starten på slutten for Den kalde krigen.

Over 1 million mennesker ventes å komme til sentrum av Berlin for å delta i feiringen.

Ballonger og folkefest

Konserter og taler holdes flere steder, og klokka 18 sparkes en stor folkefest på Brandenburger Tor i gang.

Klokka 19.15 skal om lag 6.000 hvite, lysende ballonger, slippes opp mot himmelen. Ballongene, kalt Frihetens ballonger, har de siste dagene dannet en 15 kilometer lang såkalt lysgrense langs der Berlinmuren en gang sto.

Folkefesten fortsetter utover kvelden og natten, og stemningsfullt blir det helt sikkert når Staatskapelle-symfonien spiller Beethovens niende symfoni, som har blitt Europas uoffisielle hymne for fred og samhørighet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter