Nyheter

Budsjett som kan tryne

Solberg-regjeringen får en farlig høst. Støttepartiet Venstre er ikke sikker på at de klarer noen budsjettavtale.

Mens KrF-talsfolk i går snakket rundt og avvæpnende om Siv Jensens budsjett, var det sinne og amperhet da Venstres stortingsgruppe møttes på morgenkvisten.

Forhåndsinfoen og «Gul bok» var en provokasjon. Flere sentrale venstrefolk signaliserer at de «ikke er sikre på at dette går».

Med andre ord: Det er fare for at partiet ikke kan bli med på noen budsjettavtale med de blåblå.

LES OGSÅ: Sp-leder: – Klar prioritering av dem som har mest

Drama

For at Solberg-regjeringen skal få budsjettet sitt igjennom, må de ha støtte fra de to sentrumspartiene. Rundt 10. november bør tøffe forhandlinger være avklart. Det tror knapt noen på.

Både KrF og Venstre var forberedt på skattekuttene som endte på over 8 milliarder. Men spesielt Venstre – som mange mener står de blåblå nærmere enn KrF – var oppbrakt.

«Dustekuttene»

Ikke bare var de skuffet over at klimatiltak var satt på vent. Dette er saken Trine Skei Grande mener var avgjørende for en ny regjering. Tiltakspakken mot barnefattigdom opplevdes også syltynn. Dessuten var budsjettet fullt av det Grande kaller «dustekutt»:

Kutt i bistandsprosent og pressestøtte – saker KrF og Venstre brukte forhandlingskraft på å redde i fjor. Også i KrF stemples dette som «respektløst».

LES OGSÅ: Kutter 32 bistandsland

Harry-frieri

Venstre-toppene føler kort og godt at de blåblå tyner samarbeidsavtalen. Lovet satsing kommer ikke.

At bilavgifter i eksossektoren derimot kuttes med totalt 1,3 milliarder, anser Venstre som et «harry-frieri»: Kuttene gir billigere snøscootere, motorsykler og campingtilhengere – forslaget er en slags foredlet utgave av Siv Jensens billigere påhengsmotorer og ekstra taxfree-flasker fra i vår.

KrFs strategiskifte

Heller ikke i KrF var det særlig glede over budsjettet, som hugger i bistandsprosenten. Men finanstalsmann Hans Olav Syversen opererte likevel med avslepen ordbruk i Vandrehallen.

LES OGSÅ: Kraftig reduksjon til fattige familier

KrF sier de vil sette seg ned med Høyre og Frp i «noenlunde fred og fordragelighet». Mer enn blå kutt ville KrF i går helst snakke om sakene de vil vinne. Som nysatsingen om flere lærere i småskolens klasserom.

Det anes et strategiskifte i KrF: Valg kan ikke vinnes på å være bremsekloss for alle truede hjertesaker, men skaffe synlige seiere til velgere. Dermed må enkelte kamper i budsjettet droppes.

Bremsejobb

Nettopp bremsekraften er Venstres og KrFs hovedutfordring i høstens budsjettprosess: Siv Jensen har lagt frem så mange vansker at sentrum ikke kan makte å rydde i dem alle.

For alle fire samarbeidspartier – Høyre, Frp, KrF og Venstre – er årets budsjett viktigere enn mange er klar over i den lange valgkampen. Det tar nemlig tid før strukturgrep og budsjettforslag faktisk virker og påvirker velgerne.

LES OGSÅ: – Jeg er sikker på at dette er et godt budsjett

Starte nå

Eksempelvis bommet Bondevik 2-regjeringen på sine vekstgrep. Effekten kom først etter valget. Da arvet de rødgrønne uventede ekstramilliarder. Det har neppe Erna Solberg glemt.

Men den slags kan også forklare noe om frustrasjonen i sentrum. Skal partiene få vist velgerne samarbeidet med de blåblå var riktig, må i alle fall grønne omlegginger få en sterk start alt i høst.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter