Nyheter

Israel-importen øker til tross for boikott-oppfordringer

Brusmaskin som foreslås boikottet fikk salgsøkning i sommer.

– Boikott virker, men nordmenn flest vil ikke boikotte Israel, mener markedsekspert Trond Blindheim. Flere organisasjoner har de senere årene gått inn for økonomisk boikott av Israel. Blant dem som står i spissen er Palestinakomiteen.

– Israel er en okkupasjonsmakt som ikke tar hensyn til folkeretten. Det er mange stater som bryter folkeretten, men grunnen til at vi oppfordrer til boikott av akkurat Israel er fordi vi ser at det kan ha en effekt, sier Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen.

Boikott kan være et effektivt virkemiddel, mener Blindheim, som er rektor ved Markedshøyskolen.

– Men tidligere boikott-aksjoner i Norge har hatt liten effekt, mener han.

Økt import. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at boikott­oppfordringer ikke har hatt noen betydelig innvirkning på ­handelen mellom Norge og ­Israel de siste årene. I fjor ble det importert israelske varer for 806 millioner. Etter et fall i 2009, har tallet økt jevnt frem til 2013.

Blindheim har liten tro på at mange nordmenn vil slutte opp om en Israel-boikott.

Han tror heller ikke det vil skade bedrifter å selge varer fra Israel etter den siste runden med Gaza-krig.

– Det må være opp til den enkelte hva de mener og hvor skylden bør plasseres. Retten til å kjøpe et produkt må likestilles med retten til å la være å kjøpe produktet.

En generell boikott av israelske produkter vil bli vanskelig å gjennomføre, understreker Blindheim.

– Da må du skru av datamaskinen og legge fra deg mobiltelefonen din, som har mange israelske deler. Det er ingen tvil om at Israel er et av de mest innovative landene i verden.

Selger mer. Et av produktene som Palestinakomiteen og flere andre organisasjoner ønsker boikott av, er det israelske selskapet Soda Stream. Blant produktene deres er kullsyremaskiner til husholdninger.

– I sommer har det vært en økning i salget av Sodastream-produktene i vårt sortiment, sier Henrik Bjønnes, salgssjef for hvitevarer og småelektrisk hos Expert Norge.

Økningen tror han skyldes rekordvarme og han understreker at salgstallene for slike produkter ofte er væravhengig.

Bjønnes sier at Sodastream har fått et oppsving på markedet de siste 3-5 årene og betegner dem som markedsledende i «kald drikke»-segmentet.

Expert-lederen sier de har fått henvendelser fra kunder om de etiske spørsmålene rundt salget av produktet.

– Vi svarer at vi på generelt grunnlag ikke ønsker å ta stilling i politiske spørsmål. Soda Stream har også garantert oss at ingen av delene i de produktene vi selger kommer fra områdene med israelske bosettere.

Vanskelig å boikotte. Ifølge Trond Blindheim oppgir om lag 20 prosent av den norske befolkningen at de til en viss grad er bevisst på politikk når de kjøper produkter. Dersom en boikottaksjon får stor oppslutning kan det få store konsekvenser for et land. Da Frankrike foretok prøvesprengninger med atombomber gikk salget av franske biler, oster, viner og andre produkter ned. Det førte til at næringslivet presset regjeringen til å endre statens politikk, noe de lyktes med, sier Blindheim som et eksempel.

– I oppdrettsnæringen er man også svært opptatt av å unngå boikott, påpeker Blindheim.

Han mener grupper av befolkningen som er politisk engasjerte vil kunne komme til å støtte boikott-aksjoner. På den andre siden vil noen kanskje kjøpe israelske varer for å støtte landet.

Amerikanske kristne. Hos ­Palestinakomiteen har man registrert flere nye initiativer det siste året, forteller Kathrine Jensen. Blant annet har en restaurant i Bergen startet boikott av varer fra Israel og oppfordret andre til å gjøre det samme etter sommerens krig på Gaza.

Også skuespillere ved Nationaltheatheret i Oslo har tatt til orde for kulturell boikott av et statlig israelsk teater de samarbeider med. Det skyldes at det israelske teateret opptrer i 
bosetterområder.

– Når vi ser at verdens ledere blir fullstendig paralysert er det viktig at forbrukere tar ansvar, mener hun.

Noe av det viktigste for å bedre palestinernes situasjon er å få USA til å legge press på Israel, mener Jensen. Opinionen endrer seg sakte, men sikkert i denne retningen. Men å få amerikanske kristne til å endre synspunkt er betydningsfullt, fordi disse spiller en viktig rolle i påvirkningen av amerikanske myndigheter.

– Det er viktig at den amerikanske kirken beveger seg, sier hun.

Ros til KFUK-KFUM. Jensen roser den norske boikottaksjonen som den kristne ungdomsorganisasjonen KFUK-KFUM har satt i gang.

Til tross for at importen fra Israel har økt, mener Jensen at boikotten har effekt. En av dem er opplysning av nordmenn.

– Folk vil kanskje spørre dem som boikotter om hvorfor de gjør det. Dette kan føre til oppmerksomhet om situasjonen.

Press fra forbrukerne har også ført til at israelske frukt- og grøntprodusenter har blitt ­tvunget til bedre merking av hvor varer er produsert, ­mener hun.

– Boikotten er også viktig for at den jevne israeler skal forstå hva som faktisk foregår. De lever i en virkelighet med et regime som spiller på frykt og en forståelse av at Israel er omringet av fiender.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter