Nyheter

KrF vil fjerne behandlingskø for unge psykisk syke

Må i snitt vente i 51 dager.

– Det er altfor lenge, mener KrF, som ber regjeringen fjerne behandlingskøen.

– Vi må ta psykiske lidelser på alvor. Har du først fått høre at her trenger du hjelp, skal du få det med en gang, sier stortingsrepresentant for KrF, Line Henriette Hjemdal.

Tall fra Folkehelserapporten 2014, som ble lagt fram mandag, viser at 8 prosent av barn og unge mellom 3 og 18 år sliter med psykiske lidelser. Ventetiden for å få behandling er i gjennomsnitt 51 dager, ifølge Norsk pasientregister.

Ansvar for storsamfunnet. Nå ber KrF regjeringen ta grep og sørge for at unge under 23 år med psykiske lidelser får rett til behandling umiddelbart.

– Når man er psykisk syk og har livet foran seg, har storsamfunnet en plikt til å stille opp. Vi vil derfor prioritere å bruke penger på å fjerne behandlingskøen, sier Hjemdal.

Ifølge Folkehelserapporten kan psykiske plager og lidelser i barne- og ungdomsårene øke risikoen for frafall i skolen, økonomiske vansker og dårlig psykisk og fysisk helse senere i livet.

Riktig behandling. Frps Kari Kjønaas Kjos, som leder helsekomiteen på Stortinget, mener fritt behandlingsvalg, som innføres fra nyttår, vil være med på å gjøre køen kortere.

– Psykiske lidelser er ikke så enkelt som en kneoperasjon. Det er viktig at man får hjelp for den lidelsen man har. Når vi innfører fritt behandlingsvalg, vil det bli enklere å finne riktig behandling, sier hun.

– Generelt ønsker vi ikke ventetid, men det viktigste er uansett at pasientene får riktig behandling, sier Kjos.

Regjeringen har tidligere pekt ut psykisk helse som et hovedsatsingsområde.

Lavterskeltilbud. Tove Karoline Knutsen, som sitter for Arbeiderpartiet i helsekomiteen på Stortinget, sier hun tror forslaget kan la seg gjennomføre.

– Her er vi opptatt av det samme som KrF. Det er en bra målsetting som vi kan få til, men da må vi sørge for å plukke opp lidelsene tidlig, sier hun.

Hun mener den beste måten å gjøre det på er gjennom skolehelsetjenesten.

– For oss er det viktig at alle unge har et lavterskeltilbud der de bor. Da må det ansettes nok folk i kommunene og skolehelsetjenesten må styrkes, sier Knutsen. (©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter