Kirkeledere protesterte da Justisdepartementet ga politiet i oppdrag å få slutt på kirkeasylene her i landet. Nå har politiet satt bremsene på.
«Det er besluttet at Politidirektoratet inntil videre ikke skal foreta seg noe i denne saken», får Vårt Land opplyst fra Politidirektoratet.
– Et positivt signal, sier Atle Sommerfeldt, biskop i Den norske kirke.
– Kirkens ledere ville ikke forhandle med politiet. Det blir helt feil. Vi forventer dialog med politiske myndigheter, og det håper vi at det nå legges opp til, sier han.
VÅRT LAND MENER: Dersom regjeringen vil ha slutt på det, må den selv ta belastningen ved å sende politiet inn.
Protesterte. Sommerfeldt og mange andre kirkeledere reagerte sterkt da justisminister Anders Anundsen (Frp) i midten av desember ga politidirektøren klar beskjed: Ordningen med kirkeasyl skal avsluttes i 2014 - i samarbeid med «Kirken».
Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, presiserte at ledelsen i Den norske kirke ville samtale med politikerne, ikke med Politidirektoratet.
– Det er med den politiske ledelsen vi kan finne fram til gode løsninger, uttalte hun.
LES MER: Justisministeren ber politidirektøren få slutt på kirkeasyl
Vil møte kirken. «Justis- og beredskapsdepartementet vurderer om det skal avholdes et møte mellom departementet og kirken med dette som tema», får Vårt Land nå opplyst fra Politidirektoratet.
Det synes både biskop Sommerfeldt og generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd er et godt, nytt signal:
– Dette tyder på at det er en god utvikling i denne saken, og at politikerne ønsker å gå i dialog med kirken. Jeg tar for gitt at man her tenker på kirken ikke bare i betydningen Den norske kirke, men hele bredden i Kirke-Norge, sier Refsdal.
LES MER: Biskopene slår ring om kirkeasylet
– Har ikke snudd. I brevet som gikk fra Justisdepartementet til Politidirektoratet 18. desember heter det at man vil ha som mål «å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi i julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker».
Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet fastslår i en e-post til Vårt Land at dette målet ligger fast.
– Vi har aldeles ikke snudd, understreker Gulati.
Han viser også til det som er nedfelt i regjeringserklæringen: «Det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl.»
– Vi forutsetter at Politidirektoratet i løpet av 2014 skal ta initiativ til dialog med kirken for å finne en god løsning på problemstillingen med personer med endelig avslag som tar opphold i kirker. Vi vil ta kontakt med direktoratet for å avklare de spørsmålene de måtte trenge svar på for å få fremgang i saken, skriver statssekretæren i en e-post til Vårt Land.
LES MER: – Kirken er ikke mer hellig enn en do
Uten politi. I et brev til justisministeren argumenterte biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland for at norske myndigheter må fortsette «å respektere kirkerommet som et fredet rom og at spørsmålet om kirkeasylsaker må løses på andre måter enn gjennom trussel om maktbruk fra politiets side».
I svarbrevet til Jørgensen, datert 20. februar, skriver justisminister Anders Anundsen:
«I en demokratisk rettstat kan det ikke være slik at enkelte personer kan unnlate å forholde seg til eller respektere lovlige fattede vedtak ved å velge å oppholde seg på bestemt steder. Det er derimot ønskelig at slike saker løses på en tilfredsstillende måte uten at politiet trenger å gå inn i kirkerommet».