Nyheter

Janukovitsj: – Demonstrantene har gått over grensen

Det var voldsomme sammenstøt i Kiev natt til onsdag, og minst 21 mennesker skal ha mistet livet det siste døgnet.

President Viktor Janukovitsj ber opposisjonen ta avstand fra grupper som ber demonstrantene væpne seg.

– Lederne for opposisjonen har ignorert det demokratiske prinsippet om at vi får makt gjennom valg og ikke på gaten, sa presidenten i en tale til nasjonen tidlig onsdag morgen.

De som har bedt demonstrantene i sentrum av Kiev bruke våpen, vil bli stilt for retten, ifølge Janukovitsj. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har den høyreradikale gruppen Høyre Sektor bedt folk med våpen om å dra til Uavhengighetsplassen i Kiev for å «beskytte den mot sikkerhetsstyrkene».

– Ingen gode nyheter. Presidenten holdt sin tale noen timer etter at han møtte tre av opposisjonens viktigste ledere. Samtalene førte ikke til noen løsning på krisen i landet.

– Jeg har dessverre ingen gode nyheter å fortelle fra møtet, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko natt til onsdag.

Klitsjko fortalte at han forlot møtet da presidenten krevde at alle demonstrantene måtte forlate Uavhengighetsplassen i Kiev uten betingelser.

Samtidig som opposisjonslederne møtte presidenten, fortsatte sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter på Uavhengighetsplassen. Mange av demonstrantens telt sto i brann, og politiets sjokkgranater ga gjenlyd mellom bygningene.

Til sammen har 21 mennesker mistet livet i uroen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Mange av dem skal ha blitt skutt, og sju av de døde er politifolk.

Helsepersonell tilknyttet opposisjonen opererer med et litt høyere dødstall, ifølge avisa KyivPost. Over tusen mennesker er skadd, ifølge en professor i medisin som er intervjuet av regjeringskritisk ukrainsk kringkasting. De melder at minst 25 personer har mistet livet.

En av de døde er en ukrainsk journalist som døde av skuddsår etter at han var blitt angrepet av maskerte menn, melder journalistens avis Vesti onsdag.

Hovedkvarter i brann. En bygning ved Uavhengighetsplassen som har vært brukt som hovedkvarter av opposisjonen, sto i brann natt til onsdag.

Brannvesenet kom etter hvert fram til bygningen og begynte slukningsarbeidet. Da brant det i flere etasjer, og flammer sto ut av vinduene.

Ifølge KyivPost kom det meldinger om folk som var innesperret i bygget. Noen skal ha vært nødt til å fire seg ut av vinduer, men det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd i brannen.

Bensinbomber og tåregass. Omtrent samtidig med de første meldingene om brannen ble det opplyst at politiet hadde tatt kontroll over bygget. Det var opposisjonens infotjeneste EuroMaidanPR, som selv har hatt tilhold i bygningen, som meldte dette.

På Uavhengighetsplassen like ved ble opposisjonens protestleir omringet av sikkerhetsstyrker tirsdag kveld. Demonstrantene svarte med å kaste bensinbomber og stein og sende fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Uroen har også spredt seg flere andre byer vest i Ukraina. I Ternopil er en stor politistasjon satt i brann, melder nettstedet Ukrainska Pravda. I tillegg forsøker demonstranter å ta kontroll over en bygning med offentlige kontorer.

Samtidig melder ukrainsk politi at offentlige bygninger er blitt okkupert i byene Ivano-Frankivsk og Lviv.

– Et særlig ansvar. Myndighetene i flere vestlige land har reagert sterkt på voldsbruken i Ukraina, og USAs visepresident Joe Biden har ringt Janukovitsj og uttrykt sin bekymring.

Biden har gjort det klart overfor Viktor Janukovitsj at USA fordømmer voldsbruken fra begge parter, men at styresmaktene har et særlig ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA skal være villig til å bidra til å finne en fredelig løsning på enn måte som «reflekterer det ukrainske folkets vilje». Biden har bedt presidenten trekke politistyrkene tilbake og gå i dialog med opposisjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter