Nyheter

Tok ingen sjanser under Israel-demonstrasjon

Israel-vennene fikk ikke vifte med flagg på vei hjem.

I underkant av 300 mennesker hadde møtt opp ved Israels ambassade i Parkveien til lørdagens demonstrasjoner. Av dem opptil 200 til støtte for Med Israel For Fred (MIFF), og rundt 70-80 for Internasjonale Sosialisters (IS) markering til støtte for Palestinerne.

Med urolighetene og dramatikken på samme sted under Gaza-krigen ved årsskiftet 2008 og 2009 i mente, tok politiet ingen sjanser.

Et massivt oppbud av politifolk, som stengte Parkveien for uvedkommende, sørget for at MIFF-demonstrasjonen omtrent var hermetisk lukket.

Oslo-politiet er veldig fornøyde med gjennomføringen.

– Til tross for at det var forsøk på brenning av et israelsk flagg under IS-demonstrasjonen, gikk begge demonstrasjoner særdeles rolig for seg, sier innsatsleder Tore Barstad.

Han forteller at IS selv grep inn og avverget brenningen av flagget.

Dialog hele uken. – Det ble to fine og verdige markeringer, og ytringsfriheten ble i begge tilfeller vel ivaretatt, sier Barstad.

For snaue fire år siden ble det brukt tåregass ved lignende demonstrasjoner. Det slapp politiet å bruke i dag.

I fredagens avis skrev Vårt Land om truslene MIFF har mottatt på deres Facebook-side.

Meldinger som «Breivik skulle utsatt bomben sin til denne skitne jødemarkeringen!! Da hadde han i hvert fall slaktet noen som fortjente det, jævla jødeelskere», førte blant annet til at demonstrasjonsstedet ble holdt hemmelig inntil torsdag kveld, forteller Conrad Myrland, daglig leder av MIFF.

Han er glad for at alt gikk trygt for seg.

Tankekors med flaggforbud. – Det er et tankekors og trist at man i 2012 må holde det hemmelig hvor en demonstasjon skal finne sted, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) til Vårt Land. Han er leder av «Israels venner», foreningen for Israel-sympatisører på Stortinget.

– Det er også leit at de som møter på denne demonstrasjonen får beskjed fra politiet om å ikke holde de israelske flaggene synlige når de er på vei herfra, sier han. Politiet på sin side mener dette er helt nødvendig.

– Vi har fortalt Israel-venner at synlige flagg kan virke provokativt på enkelte Palestina-tilhengere, forklarer innsatsleder Barstad.

Barn tilstede. På MIFFs hjemmeside sto det i teksten om dagens demonstrasjon «Ta med familie og venner til støttemarkering utenfor Israels ambassade i Oslo lørdag 15-16». Noen barn var tilstede med foreldre og slektninger på demonstrasjonen.

Med tanke på hvor hardt det gikk for seg for fire år siden, hva var bakgrunnen for å oppfordre foreldre til å ta med hele familien?

Det aspektet har jeg ikke tenkt på, innrømmer MIFF-leder Conrad Myrland.

– Hva hvis to, tre hundre Palestina-tilhengere hadde møtt opp, situasjonen hadde utviklet seg i feil retning og politiet igjen hadde sett seg nødt til å bruke tåregass?

– Forsikringen vi har fått fra politiet var såpass betryggende at vi vurderte til at det var trygt at også barn kunne delta i demonstrasjonen, sier Myrland.

Innsatsleder Barstad sier på generelt grunnlag at politiet ikke anbefaler foreldre å ta med barn og unge på slike demonstrasjoner.

– Men det er politiets ansvar for å sørge for sikkerheten til alle som er tilstede.

Bred organisasjonsstøtte. Demonstrasjonen til støtte for palestinerne startet klokken 14, en time før MIFFs demonstrasjon. Internasjonale Sosialister arrangerte sammen med blant andre AUF, Blitz, Islamsk forbund, Egypter i Norge og Rød ungdom sin motmarkering rundt 100 meter unna MIFFs demonstrasjon.

– Vi er her for å vise at Norge ikke kan være stille når Israel terroriserer innbyggerne i Gaza, sa Rød Ungdom-leder Seher Aydar, som var en av de frammøtte, skriver NRK.

Et av hovedpoengene til MIFF under de forskjellige appellene var det han mente var en for skjev mediedekning av konflikten mellom Israel og Palestinerne. Men både Conrad Myrland og Hans Olav Syversen innrømmer at dekningen av krigen de snaue siste to ukene har bedret seg.

– Mediebildet har vært mer balansert under denne krigen enn for fire år siden, sier Syversen.

Myrland er langt på vei enig, men sier at det ikke er tilstrekkelig balansert ennå.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter