Nyheter

Regjeringen kan skrinlegge Gjørv-forslag

Regjeringen kan komme til å droppe enkelte tiltak som Gjørv-kommisjonen foreslår.

Om en uke får Stortinget vite hvordan terrorrapporten skal følges opp politisk.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet allerede i forrige uke at han ville orientere Stortinget om regjeringens arbeid med 22. juli-kommisjonens rapport. Tirsdag ble det kjent at justisminister Grete Faremo (Ap) slår følge med ham til Stortinget 28. august.

– Jeg vil komme med flere detaljer om status for hvor vi står nå samt gi en mer inngående beskrivelse av hvordan vi ser for oss veien videre, sier Faremo.

Hun sier det er naturlig at Stoltenberg holder sin redegjørelse først og at hun fortsetter når han er ferdig.

Skal vurderes. Den snaut 500 sider lange rapporten om angrepene 22. juli inneholder 31 konkrete forslag til tiltak som etter kommisjonen mening bør gjennomføres for å bedre norsk terrorberedskap.

Justisministeren er blant dem som har latt seg imponere over kommisjonens arbeid.

– Gjørv-kommisjonens rapport gir klarhet i hendelsene 22. juli, noe som ikke minst er viktig for de pårørende, men også for oss som skal fatte beslutninger. Den er en sterk og tydelig veileder for hva som må gjøres, sier Faremo.

Hun understreker imidlertid at regjeringen ikke nødvendigvis vil kvittere ut alle tiltakene som rapporten tar til orde for, selv om den legger sterke føringer for det politiske arbeidet framover.

– Vi kommer til å legge rapporten til grunn for vårt arbeid framover, men alle forslag skal underlegges en normal demokratisk behandling. Tiltakene som foreslås skal ut på høring og vurderes politisk før de eventuelt settes ut i livet.

Flere av forslagene er omstridte, ikke minst forbudet mot halvautomatiske våpen og kravene til responstid ved utrykning. Forslaget om å gjøre det straffbart å motta terrortrening i utlandet er allerede ute på høring.

I sammenheng. Faremo vil i sin redegjørelse komme inn på hvordan arbeidet med 22. juli-kommisjonens rapport skal knyttes an til stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet som ble lagt fram i juni og den såkalte resultatreformen i politiet som skal komme i høst.

Fra før har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet at det vil komme en egen stortingsmelding om 22. juli-kommisjonens rapport på nyåret.

– Jeg kommer til å gi et bilde av hvordan vi ser for oss at dette løses, sier justisministeren, som understreker at regjeringen ikke venter til stortingsmeldingen om 22. juli med å iverksette tiltak.

– Forbedringsarbeidet pågår kontinuerlig, sier hun. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter