Nyheter

‘Bruker avhørsmetoder for å avsløre trygdejuks’

Nav bruker avhørsmetoder for å avsløre trygdemisbrukere, ifølge en foreløpig kontrollrapport fra Datatilsynet.

I rapporten står det at Nav bruker Facebook og at organet kan ringe naboer, arbeidsgiver eller andre for å avsløre om folk tusker til seg penger i forbindelse med stønader til enslige forsørgere og sykepenger.

– Nav forvalter fellesgoder og vi synes det er viktig og riktig at Nav undersøker og tar dem som svindler. Men de må være skikkelige i alt de gjør, og vi må stille store kvalitetskrav. Vi vet ikke om de følger loven, den er så vid at det er uklart, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til VG.

Kritisk. Tilsynet er også kritisk til at stønadsmottaker, ofte enslige forsørgere, blir innkalt til samtale i stedet for at nødvendige opplysninger gis skriftlig eller via spørreskjema.

– Vi setter spørsmålstegn ved om det er lov å innkalle til samtale på denne måten. Konsekvensen av ikke å møte er at du kan miste trygden din, sier Thon.

Han mener Navs metoder ligner på politimetoder og er ikke imponert.

– Rutiner, regler og lovverk er ikke på plass rundt dette. Det er ødeleggende for dem som blir beskyldt for trygdemisbruk uten at de har gjort noe galt, sier Thon.

Nav er uenig i kritikken. – Folk må være trygge på at vi forvalter personopplysningene på en god måte, og det kommer vi til å svare Datatilsynet. Vi har faste rammer for kontrollarbeidet, utfører det på en trygg måte, og forholder oss til de gjeldende lover og regler, sier Kjersti Monland, direktør for spesialenhetslinjen i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Hun mener at Facebook-bruk og oppringning av naboer er innen lovverket.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter