Vidar Leif Haanes hopper ikke i rektorstolen når han hører at et flertall av norske pastorer og prester ikke tar gamle bibelfortellinger bokstavelig.
– Nei, jeg er ikke overrasket, men svaralternativene er litt enkle, sier rektoren ved Menighetsfakultetet.
Haanes mener det gjelder å være ydmyk på vegne av både Bibelen og naturvitenskapen.
– Jeg vil helst tro at det ikke trenger å være motsetninger mellom vitenskapen og det Bibelen forteller oss om Guds plan for menneskene og hvordan vi kan bli frelst. Setter vi opp for store motsetninger, står vi i fare for å skape en liten Gud.
Professoren påpeker at kristne mystikere i middelalderen tenkte at Gud alltid var større, uansett hva menneskene klarte å finne ut og tenke seg fram til.
– Det er min viktigste leveregel i møte med vitenskap. Låser man Gud til et bestemt verdensbilde, gjør man Gud mindre.
LES MER: Prester og pastorer tror ikke på bibelfortellingene
Rask endring. Ifølge Haanes var det på begynnelsen av 1700-tallet de første bibelforskerne i Norge begynte å stille kritiske spørsmål.
– I løpet av en kort periode i 1870- og 80-årene snudde ting veldig raskt, sier Haanes.
I lang tid regjerte relativt konservative professorer ved universitetene og konservative politikere, men så kom det moderne gjennombruddet i samfunnet.
– Det skjedde raskt fordi man hadde demmet opp for det ganske lenge.
Helt fram til 1870-årene sto det ikke bare «etter Kristus», men også antall år siden «verdens skapelse», i den offisielle kalenderen som Universitetet i Oslo sto bak.
– Mange trodde nok ikke personlig på dette, men dette var det offisielle synet.
DELTA I DEBATTEN: Er det viktig for troen at alle fortellingene i Bibelen er historisk korrekte?
Harmonisering. – Hvordan tenkte de om disse historiene på 300-tallet?
– Jeg tror det var mindre problematisk. På den tiden hadde de ikke et biblistisk eller fundamentalistisk bibelsyn, de hadde ikke behov for at alt måtte gå opp og stemme overens. Det viktigste var nok hva slags sannhet disse fortellingene inneholdt, ikke om det virkelig fant sted for et visst antall år siden i historien.
– Hvordan bør kristne forholde seg til motsetninger mellom naturvitenskap og bibelfortellinger?
– Det er et vanskelig spørsmål og vi har jobbet med det i mer enn hundre år. Faren ved å harmonisere for mye er at de svar naturvitenskapen gir i dag fremstår som absolutter, og at vi nærmest må tilpasse Bibelens fortellinger ut ifra det vitenskapen sier akkurat nå.
DELTA I DEBATTEN: Er det viktig for troen at alle fortellingene i Bibelen er historisk korrekte?