Nyheter

Breivik krevde løslatelse og Krigskorset

Da Anders Behring Breivik forklarte seg i fengslingsmøtet mandag, krevde den terrorsiktede umiddelbar frifinnelse og at han blir tildelt Krigskorset med tre sverd.

På vei inn i tingretten smilte han til fotografene og gjorde en slags hilsen med håndjernene sine.

Han fikk komme med en forhåndsskrevet tale hvor han gjentok at han ikke erkjenner straffskyld, men erkjenner de faktiske forhold. Han ga på nytt uttrykk for at han ikke mener dommeren er habil, fordi hun har fått sitt mandat fra et system som støtter multikulturalisme.

– Jeg er en militant nasjonalist. Jeg representerer det norske urfolk. Vi i den norske motstandsbevegelsen kommer ikke til å sitte stille og se på at vi blir gjort til en minoritet i egen hovedstad og eget land, sa Breivik.

LES OGSÅ: Dette ble sagt under fengslingsmøtet

Han betegner ofrene 22. juli som landsforrædere som begår, eller planlegger å begå, dekonstruksjon av norsk kultur. Dette mener han er det samme som etnisk rensing.

Han foreslo at Forsvaret tildeler ham Norges høyeste utmerkelse i krig, Krigskorset med tre sverd.

71 pårørende og etterlatte fikk plass inne i salen, og flere fulgte via videolink fra en annen sal. Flere ganger under talen sin ble Breivik ledd av fra tilhørerplassene.

Han betegnet seg selv i retten som en militant nasjonalist og påberopte seg nødverge for det han gjorde. Etter rundt 25 minutter ble retten hevet.

– Jeg aksepterer ikke fengsling og krever å bli løslatt umiddelbart, svarte han da tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten spurte om han erkjente straffskyld. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter