Nyheter

Verden sier nei til syrerne

Russisk og kinesisk veto hindrer FNs sikkerhetsråd i å støtte avgangen til president Bashar al-Assad.

Vestlige og arabiske land fremmet lørdag et resolusjonsforslag som innebærer at Syrias president Bashar al-Assad blir bedt om å tre til side, men særlig Russland har motsatt seg dette.

Helt til siste stund pågikk det intense forhandlinger, men vestlige land bestemte seg for å fremme forslaget selv om de visste at det ville bli avvist.

– Ville bygge bru. – Jeg trodde til siste slutt det kunne være mulig å bygge en bru over kløften til Russlands innvendinger. Jeg tilbød meg å arbeide konstruktivt for å gjøre det. Det har ikke vært mulig, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton umiddelbart etter at avstemningen var overstått.

Clinton understreket likevel at det er utelukket å gripe inn militært i Syria.

Bare noen timer tidligere diskuterte hun saken med sin russiske kollega Sergej Lavrov. De deltok begge på sikkerhetskonferansen i München.

Meldingene om at den syriske byen Homs skal ha vært utsatt for granatangrep fredag, med tap av mange menneskeliv, la ytterligere press på Russland.

Det var ventet at Kina ville følge Russland, dersom russerne stemte for resolusjonen.

Russiske forslag. Russland hadde fremmet flere forslag til endringer i resolusjonsteksten, men de ble ikke godtatt av europeiske land.

13 land, hvorav tre faste medlemmer, stemte for resolusjonen i FNs sikkerhetsråd lørdag. Men det store flertallet hjelper lite når man ikke får med seg alle vetomaktene.

– Det er en trist dag for dette rådet, det er en trist dag for alle syrere, det er en trist dag for demokratiet, sa Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter