Nyheter

Frykter arbeidsløse europeere blir uteliggere i Oslo

Bymiljøetaten i Oslo frykter at opp mot 2.000 hjemløse fra Øst- og Sør-Europa kan komme til Oslo til våren. Nå etterlyser etaten en strategi for å håndtere det forventede storinnrykket.

Det er den økonomiske krisen i Europa som er bakgrunnen for at kommunen frykter at mange hjemløse vil sette kursen mot den norske hovedstaden, skriver Aftenposten.

– I fjor anslo vi at mellom 500 og 1.000 mennesker hadde mer eller mindre permanent tilhold i ulike uteområder i byen. På grunn av finanskrisen forventer man i år en sterk økning av folk som drar nordover for å få en bedre tilværelse, sier Hans Edvardsen, direktør i Bymiljøetaten.

Handlingsplan. Nå ønsker etaten en egen handlingsplan for å møte storinnrykket. Det planlegges et møte hvor politiet, frivillige aktører og kommunen kan diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen.

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) er positiv til initiativet fordi hun frykter at mange som søker lykken i Oslo, vil finne ut at det er vanskeligere enn de trodde å få jobb. Hun mener at også staten må komme på banen med hjelp hvis problemene eskalerer.

– EØS-borgere har klare plikter om å kunne klare seg selv. Ingen kan reise til Norge og forvente å få en bolig eller andre sosiale goder. Folk som ikke klarer å forsørge seg selv, må derfor få sterke anbefalinger om å dra hjem, sier Hauglie til Aftenposten.

Søk hjemmefra. Vårt Land har skrevet om spanjolen Gonzalo Marina som kom til Norge for å søke jobb. Han endte opp med å bo ute, før han etter et sykehusopphold reiste hjem.

Til Vårt Land sier Bjurstrøm at Marinas historie er «grunnleggende trist», og at han har krav på hjelp og rettledning fra Nav. Men det gir ingen garanti for at han får jobb.

– Alle kan søke jobb i Norge, og vi har hatt enorm nytte av polakker og baltere som kom og jobbet i bygg og anlegg. Vi hadde ikke vært der vi er uten det. Men for at man kan få jobb, må arbeidsgivere etterspørre kompetansen og arbeidskraften. I noen bransjer er man litt engstelige for ledighet, i andre er etterspørselen stor.

Bjurstrøm understreker at Norge trenger flere helsearbeidere og ingeniører. Til arbeidsledige søreuropeere har hun følgende beskjed:

– Søk hjemmefra. Gå inn i jobbportalen Eures og se hvor det er jobber før du tar med deg familien og flytter til Norge.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter