Nyheter

200.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri – ingen tar ansvar for register

I Storbritannia har man siden 1988 kunnet sjekke om ID-dokumenter er stjålet. I Norge venter ID-ofre fortsatt på å registreres.

200.000 nordmenn er blitt utsatt ID-tyverier. Med enkle tiltak kunne man likevel hjulpet ofre for ID-tyverier til en enklere hverdag.

Så tidlig som i 1988 gikk britiske bedrifter sammen om å lage et register over hvem som har blitt frastjålet sin ID. Dermed kan for eksempel banker eller mobilselskaper ved hjelp av et enkelt database-søk oppdage om et ID-dokument blir misbrukt.

I 2009 ba Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) om en tilsvarende ordning i Norge, men at denne skulle driftes av det offentlige.

I dag – nesten tre år senere – finnes det fortsatt ingen register i Norge. Mye er fremdeles uklart rundt både hvem som skal ta jobben og hva et slikt register skal inneholde.

Politioppgave. – Fornyingsdepartementet har et samordningsansvar, men litt av problemet er jo at området rundt informasjon og sikkerhet er veldig fragmentert, sier Christian Meyer som er seniorrådgiver i NorSIS.

Han mener det må være politiets oppgave å registrere tapte pass, men i april skrev Justisdepartementet i et brev til Fornyings og administrasjonsdepartementet at de er «uenige i at politiet skal drifte et eventuelt samlet register over tapte identitetsdokumenter».

– Jeg hører folk si at man bør legge ansvaret på diverse private etater, men å forvalte norske identiteter bør da være et offentlig ansvar. Det gjelder hele veien fra utstedelse, i den ene enden, til å skjøtte dem på en trygg måte i andre enden, slår Meyer fast.

Direktoratet vurderer. Helge Kvandal i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet mener det er Justisdepartementet og Politidirektoratet som må svare for registeret.

– NorSIS vurderte at et register med fordel kunne administreres av politiet. Saken er nå til vurdering i politidirektoratet, slår kommunikasjonsrådgiveren fast.

Hos Finansnæringens Fellesorganisasjon mener de det er staten som må ta ansvar for å stable et register på beina.

– Hvis det er ønske om et register som skal favne all identitetsproblematikk er det naturlig at det er det offentlige og ikke en privat aktør som drifter og finansierer det. Falsk og stjålet identitet berører flere næringer og offentlig virksomhet, ikke kun banknæringen, sier Stine Neverdal som er kommunikasjonssjef i organisasjonen.

Budsjett. I Politidirektoratet «kaster de ballen» videre til Justisdepartementet. De mener det hele vil være et spørsmål om hvilke føringer som kommer i budsjettet for 2012.

– Direktoratet vil avvente føringer fra Justisdepartementet før man gjør mer i denne saken, sier Steinar Talgø som er leder for juridisk seksjon i Politidirektoratet.

Mener du at det er Politidirektoratets oppgave å gjøre denne jobben?

– Det har jeg ingen kommentar til. Dette er en prosess som vil foregå etter de føringer som Justisdepartementet måtte gi.

Kaster ballen tilbake. I Justisdepartementet mener de fortsatt at de ikke skal ta jobben med å lage et register.

– Vi har ikke endret standpunkt siden april, så vi mener fortsatt at dette bør kunne løses av private, sier Knut Fosli, avdelingsdirektør i Justisdepartementet.

Kan man ikke forvente at politiet ser til at identiteter ikke misbrukes?

– Politiet har ansvar for pass, og vi har allerede et register for stjålne pass. I tillegg er det en politioppgave å sørge for at det ikke begås kriminalitet forbindet med identitet. Vi jobber med å få et nasjonalt ID-kort som kan erstattes av en rekke private kort. Det er en del av løsningen og vil kunne komme på plass tidligst i januar 2015.

Bør man ikke finne en løsning på dette før i 2015?

– Det blir jo et spørsmål om hvem som skal iverksette hvilke tiltak. Her har Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet et overordnet ansvar. I tilegg har private aktører som gir ut ulik type dokumentasjon, et ansvar for at ID-kort osv. ikke misbrukes, slår Fosli fast.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter