Nyheter

Kredittkortgjeld på 300.000 – men Breivik slipper inkassokrav

Ingen kredittkortselskap vil assosieres med massemorderen.

Landets største avis VG har ikke nevnt Breivik en eneste gang, mens Dagsavisen kun har en kort NTB-melding om medieforbudet som oppheves tirsdag.

Aftenposten har valgt å trykke en halvlang sak der Breivik kan lese at han skriver på et manus og at det vil dreie seg om hans fortsatte kamp.

Tjene penger. Flere forleggere er sikre på at det finnes forlag som vil gi ut en eventuell bok. Anders Heger i Cappelen Damm presiserer at et forlag ikke skal være noen sensurinstans, og at Breiviks meninger ikke har noe med forlaget å gjøre.

– Samtidig er det heller ingen trykkeplikt for forlag i Norge. Selv vil jeg uten å nøle si nei til å trykke dette, fordi jeg ikke ser noen grunn til å gi ham denne muligheten til å tjene penger på de grufulle hendelsene, sier Heger til Aftenposten.

Lederen i Den norske Forleggerforening, Geir Berdahl, sier han som leder av Forlaget Oktober ikke vil vurdere noe før han har lest manuskriptet.

– Men jeg tror nok ikke dette er aktuelt for oss uansett, sier han.

Slipper inkasso. Av de største avisene er det i Dagbladet Breivik får mest å lese om seg selv når han tirsdag formiddag får tilgang til ferske aviser for første gang på fem måneder. Avisen skriver at selv om Breivik tømte ti kredittkort, så har han ingen betalingsanmerkninger.

Årsaken er at kredittkortselskapene gjør hva de kan for ikke å bli assosiert med massedrapsmannen og at de derfor ikke ønsker å fremme inkassokrav.

– Anders Behring Breivik kommer nok ikke til å motta inkassokrav. Til det er hans handlinger for sensitive for dem han skylder penger. Ingen ønsker å fremstå som Breiviks kreditor, selskapet som finansierte terrorhandlingene, sier administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group.

300.000 kroner. Ifølge Kleiven tok Breivik ut maksimumsbeløpet fra alle de ti kredittkortene han skaffet seg. Trolig dreier det seg om rundt 300.000 kroner.

– Han har overskredet en rekke kredittkort fordi han visste at han ville bli pågrepet etter 22. juli, og at han ikke kom til å betale. Det var en helt bevisst handling, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til avisa.

Kjell-Ola Kleiven forteller at Breiviks kreditorer kan få dekket tap, selv om de ikke fremmer inkassokrav direkte til Breivik selv.

– Selskapene kan føre en dialog direkte med myndighetene, i tillegg har de forsikringer som dekker tapene de har hatt, sier han.

Utklipp. Breiviks advokater vil tirsdag formiddag gi ham utklipp av dekningen fra noen utvalgte medier fra den første uka etter terrorhandlingene. Overleveringen av permen vil etter det NTB forstår skje i forbindelse med at 32-åringen skal møte til nytt avhør på politihuset i Oslo.

– Det er skrevet så enorme mengder at for å gjøre det mulig for oss, vil vi gi ham utklipp for en uke av gangen. Vi begynner med å gi ham en perm med utklipp fra den første uka og så fortsetter vi kronologisk, fortalte advokat Vibeke Hein Bæra som er en av Breiviks fire forsvarere, til NTB mandag.

Ifølge selskapet Retriever, som overvåker norske medier, er navnet til Anders Behring Breivik gjengitt nesten 41.000 ganger siden 22. juli. Å sørge for en komplett gjengivelse av alle artikler ville være et enormt arbeid.

– Det er en vanvittig mengde. Det er ikke hensiktsmessig å overlevere alt på en gang. Vi har valgt alt, men bare fra noen medier, forklarer Bæra.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter