Nyheter

Iranske asylsøkere sendes ut tirsdag

Venner og støttespillere frykter for deres liv.

Det er uro blant venner og sympatisører av fire iranske asylsøkere som er brakt til Trandum utlendingsinternat for utsendelse til Iran tirsdag.
Til tross for at ankesaken om fengsling før utsending skal behandles av lagmannsretten tirsdag, tar Politiets utlendingsenhet sikte på å frakte de fire ut av landet før retten møtes.
De fikk endelig avslag på sine asylsøknader 20. september, og den 22. ble de pågrepet og brakt til Trandum med frist til å forlate landet innen 29.
Da de ble pågrepet, var de ikke informert om at de hadde fått endelig avslag, opplyser tre av de fires advokat, Amir Mirmotahari, til NTB.
I et fengslingsmøte fredag avgjorde Oslo tingrett at en av de fire skulle settes fri. Politiet anket avgjørelsen og begjærte oppsettende virkning, og saken kommer opp for Borgarting lagmannsrett tirsdag, opplyser Mirmotahari.

LES OGSÅ: Vil stanse tvangsutsendelse

– Ikke troverdig. Utlendingsnemda (UNE) sier i det endelige avslaget til en av de fire at man ikke finner vedkommendes forklaring troverdig. UNE peker på flere punkter der man mener forklaringen dels er selvmotsigende, dels ikke rimer med vanlig praksis i Iran.
UNE finner derfor verken at det er grunnlag for politisk asyl eller annet lovgrunnlag for å gi oppholdstillatelse.
– Det er ikke fremkommet opplysninger for øvrig som tilsier at klageren er i en særskilt sårbar situasjon ved retur til hjemlandet, heter det i vedtaket.
Støttegruppen mener noen av de fire har vært jaktet på av iranske myndigheter og er i fare ved hjemsendelse.

38 fikk bli. Seksjonssjef i UNE Lars Erik Andersen opplyser til NTB at antallet iranere som har fått saken sin behandlet i UNE er 318 hittil i 2011.
Av disse ble tidligere avslag opprettholdt i 280 saker, mens 38 vedtak ble endret slik at vedkommende fikk tillatelse til å bli i Norge.
– For alle asylsøkere vurderes om det er trygt for dem å returnere til hjemlandet. Det er den viktigste oppgaven i asylsaksbehandlingen, så det vurderes alltid, sier han.
– Iran er ett av mange land hvor det varierer fra sak til sak om det anses trygt for vedkommende å returnere. Derfor får enkelte iranere bli i Norge og andre ikke.
Andersen kan ikke kommentere den konkrete saken som nå er stridens kjerne.

Fare. Advokat Mirmotahari sier til NTB at han opplever at politiets framgangsmåte kan innebære betydelig fare. Han vil be om at utsendelsen utsettes, og at man i stedet kan organisere en frivillig utreise i samarbeid med International Organization for Migration (IOM).
Det ble mandag arrangert ny støttedemonstrasjon for de fire iranerne i Trondheim og Oslo.
– Vi deltar fordi vi er bekymret for at norske myndigheter returnerer noen hver gang det er en åpen lomme for det, sier Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter