Nyheter

Usikker fremtid for palestinerne

President Mahmoud Abbas har ikke latt seg overtale eller true.

Tross massivt press, palestinernes president Mahmoud Abbas har ikke latt seg overtale eller true. Fredag overleverer han palestinernes søknad om å bli tatt opp i FN som stat.

Klokka 17.35 norsk tid møter han FNs generalsekretær Ban Ki-moon til et ti minutters møte og overleverer søknaden om fullverdig medlemskap, som så skal behandles i Sikkerhetsrådet.

Palestinerne gjør sitt diplomatiske framstøt etter 20 år med mislykkede forhandlinger og i frustrasjon over den stadige veksten av israelske bosetninger på okkupert land.

Abbas vil be om støtte til resolusjonsforslaget når han taler til FNs hovedforsamling en snau time etter møtet med Ban.

Dersom palestinerne får anerkjent sin stat, vil de stå mer på like fot med Israel i framtidige forhandlinger, er budskapet fra den palestinske presidenten.

LES OGSÅ: Abbas holder fast ved FN-planen

– Forhandlinger først. Senere vil Israels statsminister Benjamin Netanyahu gå på podiet og argumentere for at den palestinske staten bare kan oppstå som resultat av sluttførte forhandlinger med Israel.

Både USA og EU har arbeidet hardt den siste uka for å unngå det som observatører har omtalt som en «togkollisjon» i FN. Israelske og amerikanske politikere har også truet med å ramme den palestinske selvstyremyndigheten økonomisk.

Andre har forsøkt å overbevise de palestinske lederne om at de bør droppe framstøtet fordi det er dømt til nederlag. USA har for lengst sagt at de vil bruke vetoretten sin til å stanse forslaget i Sikkerhetsrådet.

Hva som skjer videre er usikkert.

DISKUTÈR: Ingen avis skriver om Obamas FN innlegg

Oppløse seg selv. Dersom den palestinske selvstyremyndigheten blir rammet av økonomiske sanksjoner, kan den svare med å oppløse seg selv, ifølge forhandleren Saeb Erekat. Da må Israel vurdere å ta ansvaret alene for hele Vestbredden, noe som ville være en stor utfordring, ikke minst sikkerhetsmessig.

For Israel har også hatt nytte av at palestinerne har arbeidet for å gjøre sin stat til en realitet, gjennom et vellykket sikkerhetssamarbeid.

Oppgradert status. Sikkerhetsrådet kan utsette behandlingen av resolusjonsforslaget, og imens kan den såkalte Midtøsten-kvartetten (USA, Russland, EU og FN) fortsette forsøkene på å få i stand forhandlinger.

– Uansett hva som skjer i FN fredag vil vi ha fokuset rettet mot dagen deretter, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton torsdag.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har foreslått at palestinere ber FNs hovedforsamling om å oppgradere palestinernes status fra observatør til en ikke-medlemsstat og at forhandlingene tas opp igjen.

En slik status innebærer blant annet at landet stevner Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen ICC, noe Israel er sterkt imot. Israel har da også vært svært skeptisk til Sarkozys forslag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter