Nyheter

Amelie får søke arbeidsinnvandring tross lovbrudd

– Tåkelegging, sier advokaten om nye regler. Hun må søke fra Russland.

Regjeringen vil endre regelverket for arbeidsinnvandring på grunn av Maria Amelie-saken. Selv om man har brutt utlendingsloven, skal man få behandlet søknad om arbeidsinnvandring.

Tidlig fredag morgen la Justisdepartementet ut en melding på sin nettside om at regjeringen vil legge fram nødvendige regelendringer for arbeidsinnvandring.

– Regjeringen har hele tiden vært klar på at om det i denne konkrete saken eller i andre saker avdekkes at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig i forhold til arbeidsinnvandring, er det helt naturlig å se på nødvendige endringer i regelverket for å unngå dette, skriver departementet.

Søke fra hjemlandet.Statssekretær Pål K. Lønseth forklarer at en regelendring vil bety at en asylsøker med avslag vil få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring.

– Vilkårene for arbeidsinnvandring må være oppfylt, og søknaden vil bli behandlet av UDI, sier han til NTB.

Papirløse Maria Amelie har fått avslag på sin asylsak, og regjeringen mener konsekvensen da er at hun må reise tilbake til Russland. Lønseth understreker at den delen av saken står helt fast. Søknader om arbeidsinnvandring må sendes fra hjemlandet også etter at et nytt regelverk er på plass.

– Det er helt åpenbart. Alt annet ville undergrave asylpolitikken, sier han.

Saksbehandlingstid for søknader om arbeidsinnvandring er for tiden på rundt ti uker, ifølge Lønseth.

– Tar noen uker. Det er ikke klart når et nytt regelverk kan tre i kraft.

– Vi må ta en gjennomgang og en faglig vurdering av hvordan vi skal løse dette. Det må vi bruke litt tid på. Vi trenger noen uker på å bestemme hvordan dette konkret skal innrettes. Regelverket vil da gjelde for Maria Amelie og for alle andre i den situasjonen som reglene dekker, sier Pål K. Lønseth.

Regjeringen understreker forskjellen mellom asylinstituttet og arbeidsinnvandring.

– Asylinstituttet innebærer at vi skal hjelpe de som trenger beskyttelse. Både utlendingsforvaltningen og domstolene har avslått Maria Amelies asylsøknad. Konsekvensen av disse avslagene er at hun må reise til Russland, som er opprinnelseslandet, heter det fra Justisdepartementet.

– Tåkelegging. Arbeidsinnvandring må man søke fra hjemlandet, og alle søknader må behandles på ordinær måte.

– Regjeringen fører en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Den politikken ligger fast, heter det meldingen fra departementet.

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, reagerer med forvirring når han får høre om meldingen fra Justisdepartementet.

– Å presisere dette som en løsning virker som en tåkelegging, sier Risnes til NTB.

Han er usikker på om dette vil bedre situasjonen for sin klient.

SV-leder Kristin Halvorsen sier til Dagsnytt i NRK at det ikke er flertall for en mer menneskelig asylpolitikk og at det ble avklart i valget. Hun sier også at hun ikke vil legge seg bort i den nye søknaden om asyl som er levert av hennes advokat.

Hun sier at det åpnes for at Amelies liv som ulovlig i Norge kan ta slutt og at hun kan delta som lovlig i Norge. Hun sier at mange er blitt overraska over hvor streng asyl- og flyktningpolitikk Norge har, men at det er den politikken flertallet av velgerne har bedt om.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter