Nyheter

Maria Amelie slipper å sitte fengslet

Høyesteretts ankeutvalg forkaster anken fra Politiets utlendingsenhet.

Hun slipper dermed å sitte fengslet.

– En moralsk seier. Dette bekrefter lagmannsrettens forståelse av at pågripelsen og fengslingen var helt unødvendig, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Politiets utlendingsenhet tar avgjørelsen til etterretning. De respekterer at retten mener daglig meldeplikt er godt nok.

– Vi forutsetter nå at hun overholder den meldeplikten retten har pålagt henne, skriver Ingrid Wirum, sjef i Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding.

– PU ønsket å belyse visse sider ved lagmannsrettens avgjørelse opp mot tidligere praksis i lignende type saker. Det har vi fått, avslutter hun.

LES MER: Stoltenberg: – Skal ikke belønne ulovlig opphold

Lagmannsretten får kritikk. Sist onsdag ble den unge kvinnen arrestert etter at hun hadde holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer. Dagen etter besluttet Oslo tingrett at Maria Amelie (25) skulle sitte fengslet i to uker i påvente av å bli sendt ut av landet. Hun ble dermed sittende på politiets utlendingsinternat på Trandum over helgen.

Kjennelsen ble omgjort av lagmannsretten mandag. I den kjennelsen kom det også skarp kritikk av politiets handlemåte. Politiets utlendingsenhet anket lagmannsrettens avgjørelse, men anken fikk ikke oppsettende virkning. Dermed kunne Maria Amelie forlate Trandum mot daglig meldeplikt hos politiet.

Høyesterett irettesetter lagmannsretten for dens kritikk av politimyndighetene. Lagmannsretten skrev blant annet at håndteringen av saken har vært uten «fingerspitzgefühl eller musikalitet».

– Ankeutvalget finner det uheldig at lagmannsretten kommenterer forhold ved pågripelsen som ligger utenfor det som er sakens tema, og som derfor heller ikke har vært behandlet av partene, heter det i kjennelsen.

Retten mener imidlertid disse kommentarene kun er et tillegg og ikke har noen innvirkning på lagmannsrettens kjennelse.

LES MER: Hardt ut mot mediedekning av Amelie-saken

DEBATT: Hva mener du? Delta i debatten på verdidebatt.no

– Helt i orden med meldeplikt. Onsdag morgen meldte Maria Amelie seg for politiet, slik hun er pålagt. Hun har ingen problemer med å fortsette med dette, opplyser advokat Risnes.

– Det var faktisk vi som først foreslo dette med meldeplikt. Vi skjønner at politiet vil vite hvor hun er. Hun skal ikke skjule seg. Så om hun må innom politiet en liten tur hver morgen, er det bare en bagatell, sier han.

LES MER: Forsker: Maria Amelie kan få problemer i Russland

Venter på avgjørelse. Status i selve utlendingssaken er uforandret. Det er til stor frustrasjon for Maria Amelie og hennes støttespillere.

Utlendingsdirektoratet har ennå ikke fattet vedtak om 25-åringen skal utvises. Utvisning innebærer også innreiseforbud til Norge. Det kan ilegges for ett, to eller fem år.

– Det er så fortvilende. Utlendingsdirektoratet synes ikke å ha noe som helst hast med å treffe et vedtak. Vi har bedt om at denne saken må prioriteres, men har ikke fått noen tilbakemelding, sier Risnes.

Han sier det er avgjørende for Maria Amelie å få vite så snart som mulig hvor lenge hun vil ha forbud mot å reise tilbake til Norge.

Når vedtaket kommer, har Maria Amelie rett til å klage det inn for Utlendingsnemnda og eventuelt videre til domstolen.

– Men det vil ikke ha noen hensikt. En slik saksgang vil ta for lang tid. Hun vil være sendt ut av landet lenge før prosessen ville komme i gang, mener advokaten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter