Nyheter

Stadig flere døde blir funnet i Brasil

Redningsmannskapene finner stadig flere omkomne under mudderet og i knuste husrester i Brasil etter storflommen denne uka.

Fredag var dødstallet kommet opp i 540, men mange er savnet, og det ventes at dødstallet stiger betydelig etter hvert som nye, isolerte områder blir gjennomtrålet.

Verst rammet av flommen og jordskredene er byene Nova Friburgo, Teresópolis, Sumidouro og Petrópolis i det fjellrike Serrana-området nord for Rio de Janeiro. (Se bildeserie i toppen av saken)

Elver av søle og jord fosset gjennom de pittoreske byene etter et voldsomt regnvær gjennom 24 timer onsdag. Hus ble knust og skylt bort, biler ble kastet opp på hustak, og minst 13.500 mistet sine hjem.

Politiet ble satt inn for å hindre tilløp til plyndring i byene som er populære feriedestinasjoner for folk i Rio. Både matvarebutikker og forlatte hjem ble hjemsøkt av tyvene.

Graver og leter. TV-bilder viser tunge maskiner som graver seg gjennom splintrede trær og husrester langs ødelagte veier, men andre steder må redningsarbeiderne ta seg fram til fots og grave gjennom knuste hus med sine bare hender.

Redningsarbeiderne mangler ord for å beskrive forholdene de møter.

– En tsunami, Haiti, kall det hva du vil. Situasjonen her er kaotisk, sier Herculano Abrahão, som samordner Røde Kors' arbeid i Teresópolis.

I det fattige området Campo Grande i utkanten av Teresópolis raste en mur av vann, søle og steiner på størrelse med biler ned fjellskråningen mot husene under.

– Alt begynte å riste. Alt skjedde på fem minutter. Alle naboene mine er døde, sier Anisio Siqueira da Silva. 100 hus ble ødelagt, men hennes slapp unna fordi det var like utenfor det raserte områder.

Noen har mistet sin nærmeste familie. Blant dem er João de Lima (59), som sitter alene med en dukke i hendene. Fortvilelsen står skrevet over hele ansiktet hans.

– Jeg mistet mine fire døtre og alt jeg hadde, sier han lavt.

Brist i beredskapen. De store ødeleggelsene avdekket en alvorlig brist i planleggingen og beredskapen for naturkatastrofer i Brasil.

De viser også hvilke enorme utfordringer den nye presidenten Dilma Rousseff står foran når hun skal prøve å oppgradere landets infrastruktur foran fotball-VM i 2014 og sommer-OL to år senere.

Folks harme over den dårlige beredskapen er foreløpig rettet mot myndighetene på lokalt nivå fordi de har tillatt bygging av hus i utsatte områder.

Men Rousseff, som ennå er et ubeskrevet blad som president, må nå utvise handlekraft og empati for de rammede med en gang for ikke at ikke folk skal begynne å legge skylden på henne.

– Hvis folk ser det slik at hun er treg med hjelpen, kan det bety problemer for henne. Men det har ikke skjedd, sier Carlos Manhanelli, en ekspert på PR-virksomhet. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter