Nyheter

Hareide: Ingen snever definisjon av kristensaker

Påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide mener KrF må bli mer folkelig for å tiltrekke seg nye velgere.

Lørdag gikk tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland ut og sa at KrF må bli mindre kristelig og mer folkelig for å tiltrekke seg nye velgere. Nå sier Knut Arild Hareide seg helt enig.

– Dette er ikke nytt for meg. Jeg har hatt jevnlig kontakt med Valgerd de siste årene, og det hun sier ligger tett opptil mine egne tanker om hva som bør være KrFs vei videre, sier Hareide til NTB. Til våren velges han til ny leder i partiet.

LES MER: Hareide innstilt som ny leder i KrF

Suksess. Valgerd Svarstad Haugland foredro om egen karriere og KrFs framtid i norsk politikk i Litteraturhuset i Oslo lørdag. Hun gikk i strupen på dem som mener partiet nå må blankpusse kristelige verdier, og slo fast at en slik strategi aldri har gitt suksess.

– Vi må tørre å miste noen velgere for å få noen nye. Da kan vi ikke bare satse på typiske KrF-saker. Vi vil aldri få flertall for de mest kristenkonservative sakene, sa den tidligere KrF-lederen og nevnte ensidig Israel-støtte og kamp mot abort og felles ekteskapslov som eksempler.

Men på dette punktet erklærer Hareide seg uenig med Svarstad Haugland.

«På ett viktig punkt er jeg uenig med Valgerd. Da NTB konfronterte meg med hennes uttalse om at 'vi må tørre å miste noen velgere for å få noen nye', advarte jeg mot nettopp det. Vi må nå nye velgergrupper, men det må gjøres ved at vi ivaretar de som stemmer på KrF allerede. Den som faktisk lykkes med det - var Valgerd på 90-tallet», skriver Hareide på verdidebatt.

Han skriver også: «Jeg mener KrF må bli enda mer tydelige i kampen mot fattigdom og for miljøet. Det vil ikke gjøre oss til et mindre kristelig parti. Jeg vil ikke være med på på en snever definisjon av kristne verdisaker.»

LES MER: Ingen Hareide-effekt på november-måling

Rekord. Med Valgerd Svarstad Haugland som partileder var KrF med i to regjeringer og noterte seg for en rekordoppslutning på 13,7 prosent ved valget i 1997.

Kontantstøtten var en del av suksessoppskriften for partiet, og Svarstad Haugland mener KrF må lete etter nye saker som engasjerer og provoserer innen rusomsorg, familiepolitikk, miljøpolitikk og fattigdomsbekjempelse.

LES MER: Bondevik: For mykje strid og splid i KrF

Stil. For å nå ut til nye velgere, må partiet ha en inkluderende og åpen stil, mener Svarstad Haugland.

– KrF bør stå fram som et parti som ikke bare er for de vellykkede, de som fikser alt i livet sitt, de som kaller seg kristne, leser nok i Bibelen og aldri har tatt en abort, sa hun i foredraget.

DEBATT: Gi oss Inger Lise Hansen på Oslo-lista ved neste stortingsvalg, slik at velgerne kan beholde henne, skriver John Ensby på verdidebatt.no. Følg KrF-debatten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter