Nyheter

Barn og unge kan bli mobbet etter skattesøk

Barn og ungdom kan bli mobbet som følge av at medelever lett finner ut hva foreldrene deres tjener.

Verst går det ut over dem som har foreldre med svært lav eller svært høy inntekt.

– Det er en utfordring at mediene har så sterkt fokus på skattelistene. Familiene er ikke tjent med så mye oppmerksomhet som denne saken nå har fått i media, sier leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) Loveleen Brenna til NTB.

Brenna mener det er mest elever i ungdomsskolen og videregående skole som interesserer seg for skattelistene.

– Snokingen går mest ut over de elevene der foreldrene har lav inntekt og de som har foreldre med svært høy inntekt. Disse kan bli utsatt for mobbing eller føle seg tilsidesatt av fellesskapet, sier hun.

De siste dagene har mange medier «giret» opp til at skattelistene for 2009 skulle bli offentliggjort natt til onsdag. De fleste nettavisene har lagt til rette for enkle søk i listene.

Barneombudet. Barneombudet hadde likevel onsdag ikke mottatt noen meldinger verken på telefon eller e-post fra barn som føler seg mobbet eller trakassert i forbindelse med at skattelistene er offentliggjort.

– Vi har ikke fått noen henvendelser fra barn eller unge om denne saken. Det kan se ut som de voksne lager mer problemer ut av den enn barna, sier rådgiver Andreas Blaauw Hval hos Barneombudet til NTB.

Men Loveleen Brenna ønsker at skolene skal være oppmerksomme på at skattelistesnoking kan føre til mobbing. Hun ber lærerne vise en fast holdning for å hjelpe elevene med å utvikle en refleksjon rundt disse spørsmålene.

– Dette er en viktig sak som FUG kommer til å være opptatt av. Vi samler mer erfaring for hvert år og vil se hvordan vi skal håndtere dette, opplyser Brenna.

– Bør ikke offentliggjøres. Også Skattebetalerforeningen ser uheldige konsekvenser av å gjøre skattelistene så lett tilgjengelige.

– Vår grunnleggende holdning er at de ikke bør offentliggjøres. Det vi har sett de par siste årene er en mer og mer kommersiell utnyttelse. Dessuten er det å søke i listene blitt lettere og mer håndterbart for barn og unge, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Hun sier skattesøk blant unge tidligere ble oppfattet som et litt spesielt Oslo-vest fenomen, men har inntrykk av at søkingen i det siste har spredt seg. Foreningen har fått flere henvendelser fra medlemmer som forteller at barn og ungdommer får høre fra andre at foreldrene deres tjener lite.

Skattebetalerforeningen gjorde for et par år siden en undersøkelse for å finne ut hvilke aldersgrupper som søkte mest i skattelistene.

Undersøkelsen viste at menn mellom 15 og 39 år lå på søkertoppen. I denne gruppen svarte 58 prosent at de hadde vært inne på skattelistene og sett etter inntekt hos nærmeste familie, venner og kolleger. På andre plass kom husholdninger med mer enn 600.000 kroner i inntekt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter