Nyheter

22.000 barn dør hver dag

Men barnedødeligheten er på vei ned.

Antall barn i verden som dør før de fyller fem år, har sunket kraftig siden begynnelsen av 1990-tallet. Men fortsatt bukker 22.000 barn under hver eneste dag.

– De unødvendige barnedødsfallene er en tragedie, og den fortsetter, heter det i en uttalelse fra FNs barnefond UNICEF.

I 1990 døde 89 av 1.000 barn i løpet av de fem første leveårene, ifølge UNICEF. I fjor hadde andelen sunket til 60 av 1.000 barn på verdensbasis.

Men selv om problemet er mindre omfattende enn tidligere, så synker ikke dødeligheten like raskt som FN hadde håpet.

Et av verdensorganisasjonens såkalte tusenårsmål er å redusere barnedødeligheten med to tredeler fra 1990 til 2015. Så langt ser det ikke ut til at dette målet vil bli nådd.

Helsetjenester. Rundt halvparten av barnedødsfallene i verden finner sted i India, Nigeria, Kongo, Pakistan og Kina.

Landene som har hatt mest suksess i kampen mot barnedødeligheten, har sørget for en rask utbygging av offentlige helsetjenester. I tillegg har de satset på vaksinering, vitamintilskudd og trygge drikkevannskilder, og oppfordret til amming av spedbarn.

Regionen med høyest barnedødelighet er Afrika sør for Sahara. Her har innsatsen for å bekjempe malaria og diaré vært for dårlig, ifølge UNICEF, som har publisert sine funn i en spesialutgave av fagtidsskriftet The Lancet.

Gjør opp status. I neste uke vil stats- og regjeringssjefer fra en lang rekke land møtes i New York for å vurdere arbeidet med å nå tusenårsmålene.

De dreier seg blant annet om utdanning, reduksjon av ekstrem fattigdom og bekjempelse av aids. Eksperter tviler imidlertid på om noen av målene vil bli nådd. Årsaken skal blant annet være mangel på økonomiske midler og politisk vilje.

Økonomisk krise. FN og Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at de økonomiske problemene i kjølvannet av finanskrisen har gått hardt utover bistanden til fattige land. Dermed blir det også vanskeligere å nå tusenårsmålene.

Av midlene som er blitt lovet i bistand til fattige land i år, mangler så langt om lag 20 milliarder dollar, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Afrikanske land er desidert hardest rammet av at pengene uteblir.

Både FN og IMF understreker at global økonomisk vekst er nødvendig for å nå målene om bedre levekår i fattige land.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter