Nyheter

Tanker ved reisens slutt

– Reise er en nødvendighet for å forstå verden, mener Jens A. Riisnæs som har reist i over 40 år.

– Du må være der med sansene og følelsene dine. Først da får du kunnskap, og den kan du ikke lese deg til, sier globetrotteren som mange kjenner gjennom hans sytten år i NRK P2s reisemagasin «Ut i verden».

Med høstens to og en halv måned på Molukkene; også kalt Krydderøyene, som utgjør rundt tusen øyer i den østre delen av Indonesia med til sammen drøyt to millioner innbyggere; da er Jens A. Riisnæs i mål med sin store dannelsesreise.

– Hva skal du gjøre etterpå?

Martin Luther. – Resten av livet skal jeg bare reise for moro skyld og utforske min egen kulturkrets. Ravenna er en av Italias mange byer jeg ikke har rukket innom, og de spanske byene Segovia og Salamanca gleder jeg meg til. Tyskland er full av spennende steder. Ikke så mange vet at jeg er stort fan av Martin Luther. Wartburg, der han søkte tilflukt etter å ha blitt lyst fredløs av riksdagen i Worms. Her satt han og oversatte Det nye testamentet fra gresk til tysk. Det ble skjellsettende for oss i Nord-Europa. Forresten interessant å merke seg at de landene som fulgte Luthers oppskrift den gangen, i dag er på FNs velferdstopp, sier Riisnæs.

– Hvilke steder bør man dra til før det er for sent?

– Hele verden forandrer seg, alltid, men har du ikke vært i Kina før, burde du dratt dit i går. I vår tid er Kina det viktigste landet i verden. Jeg har vært der mange ganger etter Maos tid, og har opplevd et nytt land hver gang, sier reiseeksperten, og fortsetter på samme pust:

– Ikke bare Kina, men hele den gamle, kommunistiske kulturkretsens ulike veier tilbake til sans og samling, er det usedvanlig interessant å observere på nært hold.

Attergløymer. – Ta Moldova, for eksempel. Den tidligere sovjetrepublikken er Europas fattigste område, men likevel ikke til å kjenne igjen etter kommunismens kollaps for tjue år siden. Transnistria, den smale stripen av Moldova mot Ukraina, med Tiraspol, en by Karl 12. var innom på sine krigstokter; og Abkhasia i Sør-Kaukasus ved Svartehavet, i sovjettiden kalt den georgiske riviera. Alt er bort-vekk-istan, skikkelige attergløymer i Europa, men med en veldig spennende historie, og så interessant det skal bli å se hvordan det går i disse områdene, utbryter han med iveren vi husker fra radioprogrammene.

Nord-Korea og Burma er bandittregimer Jens A. Riisnæs på det sterkeste anbefaler oss å besøke. Særlig Burma, ikke for bandittenes skyld, men for befolkningen som frykter at en internasjonal turistboikott bare skal øke myndighetenes overgrep og undertrykkelse i landet.

– Nord-Korea er for de som vil se et regime som har innført stalinismen som totalitær religion, et stykke politisk forbrytelse som ville fått George Orwell til å lure på om det var noe vits i å utgi 1884. Virkeligheten i dette landet overgår selv den ondeste fantasi, fastslår Riisnæs.

– Hvor reiser du gjerne tilbake?

Dødehavet. – Til Levanten og de østlige middelhavsområdene. Sleng et nytestamente på bordet som reiseplanlegger. Her er Anatolia, Alexandria, Sinai, Dødehavet, Jordandalen, dagens Vestbredden og Syria. Du kan forresten sette passerspissen i Knossos på Kreta: Bagdad og gamle Persepolis, Italia med Roma og Sicilia, ja Malta også får du med i sirkelen, sier Riisnæs oppglødd.

– Hvorfor drar du tilbake til disse områdene?

– Fordi dette er min kulturkrets. Her finner jeg arven fra Athen og Roma og Jerusalem. Framtid og røtter, alt henger i hop, og jeg ser hele tiden nye sammenhenger. Vår klode med menneskene, kulturen og naturen slutter aldri å forundre og gripe meg, bekjenner han som mange kaller Norges reiseguru.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter