Nyheter

Flere sier ja til organdonasjon

En donor reddet livet til Karianne Viken (36).

– Følelsen av å få nye organer og bli frisk kan ikke beskrives med ord, sier Viken.

Hun var dødssyk før hun fikk ny bukspyttkjertel og nyre i fjor sommer.

Nå viser ferske tall fra Oslo universitetssykehus en positiv utvikling: Flere pårørende sier ja til organdonasjon.

– Det er svært gledelig, jubler leder for avdelingen for organtransplantasjon ved sykehuset, Pål-Dag Line.

Det første halvåret i 2009 sa en av tre pårørende nei til organdonasjon. I samme periode i år sier bare en av fem nei. Avdelingsleder Line sier han har merket en større bevissthet rundt organdonasjon i befolkningen.

– Det er viktig å bidra til at spørsmålet om organdonasjon ikke kommer som et sjokk for dem som plutselig kommer opp i en slik situasjon, sier han.

Endelig frisk. Livet smiler til Karianne Viken. Hun er opplagt og i god form, men slik har det ikke alltid vært. Hun ble født med en bukspyttkjertel som ble ødelagt da hun var fem år. Det gjorde Oslo-kvinnen alvorlig syk. Hun fikk diabetes I. Sykdommen førte til nyresvikt og en svært alvorlig helsetilstand. Flere ganger i måneden fikk hun akutte anfall, og havnet i koma.

Den eneste muligheten for at 36-åringen skulle berge livet var å få operert inn ny bukspyttkjertel og nyre. Etter 1,5 år på venteliste for å få de livsviktige organene, ringte overlegen på Drammen sykehus rett før midnatt en sommerkveld i fjor.

– Han sa de hadde fått organene, og at det var min tur nå, sier Karianne.

Hun fikk beskjed om å komme til sykehuset så fort som mulig. Etter en 8,5 timer lang operasjon var de nye organene på plass. Ni dager senere – i rekordfart – var hun skrevet ut av sykehuset.

Nå, et år senere, nyter hun livet.

– Jeg har fått livet i gave, sier hun.

Et viktig valg. Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer alle til å donere sine organer etter man er død. En donor kan redde syv liv. Hjertet, to lunger, lever, bukspyttkjertel og to nyrer er de syv livreddende organene.

Man kan bli organdonor ved å fylle ut et donorkort og snakke med sine nærmeste om valget. Per dags dato står 270 personer på venteliste for livsnødvendige organer. Omtrent ti prosent av de som står på ventelisten, dør hvert år.

– Målet må være å redusere dødstallene til et minimum, og det kan bare gjøres ved at du og jeg engasjerer oss, sier informasjonskonsulent Truls Zimmer i Stiftelsen Organdonasjon.

I det første halvåret av 2010 ble det meldt om 113 potensielle donorer, hvor 51 førte til donasjon.

Om utviklingen fortsetter, kan det i år bli en dobling av antall organdonorer ved Haukeland sykehus sammenliknet med i fjor. Også rekorden fra 2005 kan bli slått.

– Så langt i år har åtte intensivpasienter blitt organdonorer - mot ni i hele fjor, sier donorlege Gunhild Holmaas til Helse-bergen.no.

At stiftelsen Organdonasjon nå bruker Facebook, får noe av æren for økningen. Siden starten i april er antallet fan av Stiftelsen Organdonasjon allerede passert 155.000.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter