Nyheter

Incestofre vil bli tatt på alvor

Etterlyser kunnskap i skolen om overgrep.

Incestofre etterlyser mer kunnskap om seksuelle overgrep i skolen og et hjelpeapparat som møter dem på deres egne premisser.

Barneombudet nedsatte for halvannet år siden en ekspertgruppe på åtte jenter i alderen 15-18 år som alle har vært utsatt for incest. Deres erfaringer har resultert i en rapport om hvordan samfunnet bedre kan hjelpe og ta vare på barn og unge som er blitt utsatt for incest.

Rapporten ble mandag overlevert statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet.

Fortielse. I rapporten forteller jentene om fortielse, reaksjoner på overgrepene, familier i krise, om en kunnskapsløs skole og et offentlig hjelpeapparat som ikke klarer å møte jentene på deres egne premisser.

Alle jentene opplever at de sliter etter overgrepene. De vanligste reaksjonene er søvnvansker, konsentrasjonsproblemer, angst og redsel for å være alene og tillitsbrist i forhold til andre mennesker.

Konkrete råd. Rapporten inneholder også konkrete råd til barnehage, skole, hjelpeapparat, politi og rettsvesen.

Flere av jentene forteller at de som barn ikke var klar over at de ble utsatt for noe ulovlig. De mener at barn allerede i barnehagen må lære om seksualitet, gode og dårlige berøringer og om «hemmeligheter» som bør snakkes om.

Kunnskapsløs skole. Ekspertgruppen mener at lærere og andre ansatte i skolen har for lite kunnskap om seksuelle overgrep og om hvilke praktiske konsekvenser dette kan få for elevene i skolehverdagen. Jentene forteller at lærere og annet skolepersonell har en mye høyere toleranse for omsorgssvikt, vold og overgrep i innvandrerfamilier enn i etnisk norske familier.

Barnevernet må møte barn og ungdom på deres egne premisser, og de bør slippe hyppige bytter av saksbehandler. Også hos politiet bør barna slippe å forklare seg mer enn en gang. Dersom det er flere avhør, bør de gjennomføres av samme person.

Ei av jentene i gruppa opplevde at hun, fra hun var ti år gammel, var gjennom elleve politiavhør etter en incestanmeldelse. Alle avhørene var med forskjellige personer.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter