Nyheter

Muhammed-tegner sier han presses til å slutte

Mannen bak den mest omstridte av de såkalte Muhammed-karikaturene, Kurt Westergaard, sier han er blitt bedt om å pensjonere seg mot sin vilje.

Westergaard er 74 år gammel og jobber fortsatt for Jyllands-Posten, avisa som i 2005 først trykket karikaturene av den muslimske profeten Muhammed.

Det er ikke uvanlig at Jyllands-Posten lar ansatte få beholde jobben etter at de har nådd pensjonsalderen som i Danmark er 67 år. Westergaard sier imidlertid at han nå er blitt bedt om å gi seg.

– Det er en påtvunget ferie, men det ser ut som jeg blir pensjonert, sier tegneren til nyhetsbyrået AFP.

– Sikkerhetsrisiko. Han har de siste årene mottatt tallrike drapstrusler og blitt utsatt for ett drapsforsøk. Selv mener han at han oppfordres til å slutte i jobben fordi han er blitt en fare for sikkerheten til kollegene.

– Det er synd. Jeg er blitt en for stor byrde og en svært stor sikkerhetsrisiko, sier Westergaard.

Han forteller at han ikke har levert tegninger til avisa det siste halvåret.

– Ledelsen var bekymret etter at to menn ble pågrepet i Chicago i fjor for å ha planlagt angrep mot Jyllands-Posten, og etter angrepet på meg i januar, forklarer tegneren.

Han sier han trolig kommer til å godta å bli pensjonert, men at han vil ha et møte med avisas ledelse i begynnelsen av juni for å diskutere framtida. Til andre medier har Westergaard sagt at han selv vurderer å gi seg, uten å nevne konflikten med arbeidsgiveren.

Voktes av politiet. Tegningen hans fra 2005, som viser Muhammed med en turban formet som en bombe, ble gjengitt i en rekke aviser i flere land, også i Norge.

Karikaturen førte til demonstrasjoner og voldsepisoder i flere muslimske land, og i Syrias hovedstad Damaskus ble ambassadene til både Danmark og Norge satt i brann.

Siden disse hendelsene har Westergaards bolig vært under kontinuerlig politiovervåking.

I 2008 pågrep dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe avistegneren. Og første nyttårsdag i år klarte en somalisk mann væpnet med øks å bryte seg inn i Westergaards hjem. Tegneren reddet seg ved å søke tilflukt i et spesialbygd rom.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter