Nyheter

Krever psykiatrisk sjekk før demonutdrivelse

Oslo katolske bispedømme har ikke drevet ut demoner mer enn fem ganger de siste tre årene. DISKUTÉR: Har vi behov for demonutdrivelse i Norge i dag?

Oslo katolske bispedømme har en egen prest som også er ansatt som eksorsist. Eksorsisme har blitt utøvet cirka fem ganger i løpet av de tre årene Eidsvig har vært biskop.

LES OGSÅ:

- Jeg har sett demonutdrivelse

Kan skade. Eidsvig betegner det som veldig farlig å sette i gang med eksorsisme på egen hånd.

- Det kan skade mer enn det gagner, fordi den som føler seg besatt kan innbille seg å ha blitt frisk fra en besettelse eller psykisk sykdom. Mange som driver med dette lover mer enn de kan holde, og er veldig optimistiske på vegne av den det gjelder. I Den katolske kirke vet vi hva vi gjør, sier han.

LES OGSÅ: Kø av folk som ønsker å få drevet ut demoner

Streng praksis. - Hvem bør ikke drive med eksorsisme?

- Hvis utrenede folk kaller seg spesialister på eksorsisme, er det farlig. De som ikke er forberedt også ut fra et medisinsk ståsted, bør ikke utøve eksorsisme.

Den katolske kirke har en streng praksis for når eksorsisme kan utøves. Alle som ønsker åndeutdrivelse blir først henvist til en psykiater, og må vise medisinsk attest. Psykiateren må slå fast at det ikke er noen medisinsk forklaring på vedkommendes tilstand, før eksorsisten vurderer å sette prosessen i gang.

- Risikerer dere at psykiatere ikke anbefaler eksorsisme fordi de ikke tror på det?

- Det kan jeg ikke utelukke. Men min erfaring er at det er sjelden at en psykiater vil påstå at han kan forklare alt.

LES OGSÅ: - Ingen kan drive ut onde ånder

Ond tilstedeværelse. Biskop Eidsvig har lest psykiaternes konklusjoner i de fem tilfellene der Oslo katolske bispedømme har utøvet eksorsisme.

- Hvordan viste demonene seg hos disse menneskene?

- Jeg husker ett av tilfellene, og det gjaldt en følelse av at det var noe uforklarlig i vedkommendes nærhet. En slags skyggefenomener, som blant annet flyttet på ting i huset. Det opplevdes som en ond tilstedeværelse.

LES OGSÅ:

Pastor tilbyr å drive ut demoner

NETTMØTE:

Jan-Aage Torp svarte leserne

DISKUTÉR: Har vi behov for demonutdrivelse i Norge i dag?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter