Fedme kan skyldes smaksforsterkere
Smaksforsterkere brukes vidt og bredt i ferdigmat. Nå advarer flere svenske forskere mot helseskade og fedme.
Smaksforsterkere kan gi fedme, sier forskere.
Scanpix
Smaksforsterkerne brukes for til å piffe opp maten, og er å finne i sauser, marinader og krydder til ferdigpizza, marinert kjøtt, snacks, supper, pølser, og mye mer. Både Norge og EU har godkjent smaksforsterkerne, og i Norge har stoffene fått bli fordøyd i fred.
Men i Storbritannia og USA har debatten om smaksforsterkere rullet i tjue år, og nå advarer flere svenske forskere.
Legger på seg. Stoffet glutamat fungerer også som et signalstoff i hjernen. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor ved Universitetet i Lund, tror glutamat også kan være en medvirkende årsak til at fedme er et økende problem i den vestlige del av verden.
Bestill abonnement her
KJØP