Nyheter

Været skremte festfolket

Men helt tomt var det jo ikke på Slottsplassen.

Det var mange varme bunader, men få lette sommerkjoler å se da barnetoget gikk over Slottsplassen 17. mai. Det var også tett mellom paraplyene, men etter hvert ble det svært glissent mellom rekkene av publikum. Det kalde, våte været skremte nok vekk de fleste.

Men kongefamilien holdt ut i kulden på Slottsbalkongen, der også vinden gjorde oppholdet surt. Dronning Sonja hadde kledd seg godt med sin velkjente hvite cape over 17. mai-drakten, og svigerdatteren fikk etter hvert både et varmt skjerf rundt halsen og et ullsjal over den blågrå kåpen. Kronprinsessens store hatt var en stund i fare for å bli tatt av vinden, mens dronningen hadde valgt en bøttehatt som satt der den skulle under hele oppholdet.

Kongen og kronprinsen stilte som vanlig i det konservative antrekket sjakett med flosshatt til. Men denne gangen hadde de varme frakker utenpå sjaketten.

«Stor» prinsesse. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg en beige ullkåpe, men istedenfor hatt, hadde hun en fin rosa sløyfe i håret. Den lille arveprinsessen, som er den eneste av kongefamiliens barn som får stå på Slottsbalkongen 17. mai, holdt ut i en halvtime i det kjølige været før hun ble utålmodig og ville inn. Først mot slutten av barnetoget kom hun ut igjen til foreldre og besteforeldre, og da lysnet det litt i været også.

Tidligere har hun gjerne sittet på pappas arm på balkongen, men denne gangen var hun «stor pike» og sto det meste av tiden på en krakk mens hun vinket ivrig til det fargerike barnetoget på Slottsplassen.

Fra et vindu like ved siden av Slottsbalkongen, hadde prinsesse Astrid og kronprinsessens mor, Marit Tjessem, den beste utsikten over barnetoget – uten å fryse.

110 skoler. I alt 110 skoler deltok i årets barnetog i Oslo, og kongen og kronprinsen hilste med flosshatten til hver og en av dem.

Rundt tre timer tar det før toget har passert, og kongen har tidligere beskrevet sine følelser rundt det fargerike toget slik: «Klump i halsen og sliten i beina».

Majorstuen skole, som i år fyller 100 år, fikk æren av å gå først i toget, fulgt av 50-åringene Trasop, Veitvet, Voksen og Blindernveien skoler.

Det har vært mye diskusjoner om det skulle tillates bruk av andre lands flagg i barnetoget i Oslo i tillegg til det norske, samiske og FN-flagget. Men det var uten tvil rødt, hvitt og blått som satte sitt preg også på årets barnetog i hovedstaden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter