Nyheter

Få eldre får jobb

Bare 2,5 prosent av norske bedrifter vil ansette flere eldre.

Jo eldre du blir, jo mindre attraktiv blir du på arbeidsmarkedet. Ifølge en ny undersøkelse fra forskningsstiftelsen Fafo er det bare 2,5 prosent av norske bedrifter som aktivt vil gå inn for å rekruttere deg når du runder femti. Undersøkelsen slår også fast at to av tre bedrifter ikke har forpliktet seg til avtalen om inkluderende arbeidslivs målsetting om å holde eldre lenger i arbeid. Det er privat næringsliv som skyr de eldre mest.

– Seg selv å takke

61-årige Christian Vennerød, redaktør i Dine Penger, har tidligere engasjert seg sterkt i seniorsaken. Han mener eldre også har seg selv å takke for at arbeidslivet ikke vil ha dem, og at arbeidsgiverne ikke er ute etter å diskriminere.

– Ingen bedrifter vil ansette en eldre person som har utdatert kompetanse og skal ha bedre betalt enn de yngre. I tillegg er sannsynligheten for sykdom høyere og faren for tidligpensjon overhengende. Forholdet mellom hva eldre kan bidra med og hva de vil koste bedriften er ikke gunstig. De priser seg ut av markedet, sier Vennerød.

Dermed stiller han seg på kant med Seniorsaken, som han selv er medlem av.

Eldreforakt

Samtidig mener Vennerød det er en viss eldreforakt i samfunnet.

– Andre arbeidstakere i bedriften oppfatter det ikke som positivt at en eldre person blir ansatt, på samme måte som fremmedarbeidere ofte blir sett ned på, konkluderer han.

Vennerød mener de eldre må gjøre seg fetere for å lokke arbeidsgiverne til å ansette dem.

– Eldre arbeidstakere har en forferdelig salgsjobb å ta fatt på. De må på en eller annen måte komme med bedre tilbud enn de yngre, hvis de samtidig skal kreve bedre betalt. For eksempel tilby seg å jobbe fra tre til ni, noe som er lite populært for småbarnsforeldre, forklarer han.

Unge jobbshoppere

Trine Lise Sundnes i LO er fullstendig uenig med Vennerød. Hun sitter i LO-ledelsen med ansvar for IA-avtalen.

– Folk som blir ansatt når de er 50 år, blir gjerne i bedriften i rundt 15 år til. En nyansatt 30-åring blir kanskje bare i de neste fem årene, fordi yngre mennesker shopper mer mellom arbeidsplasser enn eldre, fastslår hun.

Hun har heller ingen tro på at eldre arbeidssøkere har utdatert kompetanse.

– De aller fleste søker jo på en jobb ut fra utlysningsteksten, og prøver å tilpasse seg kompetansekravene som arbeidsgiverne stiller, mener hun.

Arbeidsgivere som velger bort folk over 50 i søknadsbunken kommer til å tape på det, tror Sundnes.

– Virksomhetene har nok ikke skjønt så mye. Slik den demografiske utviklingen er nå, blir det langt flere eldre enn yngre arbeidstakere på markedet. Det viktigste for virksomhetene blir nå å legge bedre til rette for de eldre arbeidstakerne, slik at de ikke går glipp av den beste kompetansen, fastslår hun.

Når den nye IA-avtalen kommer blir også alle medlemsvirksomhetene forpliktet til å binde seg til alle delmålene.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter