Nyheter

Ypper til ny lokal kamp

KrF-avhopper Marita Moltu er alt i gang med den lange valgkampen for Partiet De Kristne (PDK). Ledelsen i minipartiet tror nye brohoder lokalt kan løfte dem.

– PDK vil bli så store som mulig. Vi ser et paradigmeskifte om kristen politikk. Flere blir kjent med at PDK for ulike grupper kristne kan være et alternativ til KrFs politikk, mener Moltu.

Etter forrige kommunevalg ble hun varaordfører for KrF i Bergen. I vinter hadde hun fått nok av KrF. Tidlig denne måneden meldte hun overgang til PDK, og denne uken inntok hun partiets stand under Arendalsuka.

Ved lokalvalget i 2015 gikk PDK på en smell. Gjennom hardt arbeid maktet de å stille over 70 kommunelister og mål var minst 20 representanter landet over. Det endte med tre.

Nye krefter

Men med avskallinger fra KrF på laget øyner PDK nytt håp, ett år før et nytt kommunevalg. Via utmeldinger fra andre har PDK fått økt representasjon i nøkkelområder:

• Ikke bare Moltu, men også hennes kollega Elisabeth Leirgul gikk til PDK i Bergen. I praksis er de to en bystyregruppe like stor som KrFs gjenværende. Den teller også to representanter. Overgangene deres betyr at byregjeringen som KrF sitter i sammen med Ap og Venstre, har mistet flertallet sitt.

• I Stavanger har PDK nå overtatt KrFs første vararepresentant i bystyret. Kulturprofilen Torolf Nordbø sa takk for seg i KrF – og er nå lokalpolitiker for konkurrenten.

• Partiet er også representert i Gjøvik og Froland (overganger fra Frp), Vennesla og i kommunen der partiet ble stiftet: Bømlo.

LES OGSÅ: Velgere er urolige i presset KrF

KrFs uroligheter

PDK har de siste årene stiftet flere nye lokallag. At det er uro i KrF om ekteskapspolitikk og sidevalg i politikken gir PDK en større jaktmark.

– Hva slags parti skal du bidra til å bygge?

– Det er nå behov for et verdikonservativt korrektiv i politikken, både nasjonalt og i kommuner som Bergen. Jeg kjenner meg bedre i et parti som tydelig tihører en borgerlig side. Det skal være et tydelig signal fra oss. Vi kan bygge opp et solid parti med solid erfaring – og trekke til oss nye velgere, svarer Marita Moltu.

«Mye bra folk»

Foran neste års lokalvalg er PDKs partileder Erik Selle mer tilbakeholden med spådommer om hvor godt partiet kan gjøre det:

– Jeg har fått så mye kjeft for å sette mål og lage strategier. Men jeg har mer tro på partiet nå enn noen gang før, sier han.

– Hvorfor?

– Vi er bedre organisert. Vi har mer trening. Vi får bedre folk inn. Det tar tid å bygge en organisasjon og finne rett folk på rett plass. Men vi har så mye bra folk nå at det vinduet vi har åpnet, blir mer synlig, sier han.

– Man ser spagaten i KrFs politikk. Man ser at liberale fra Bolkesjø er på vei inn igjen i Frp. I Høyre er også konservative i villrede. Utfordringen vår er å kommunisere til disse frustrerte gruppene, sier Selle.

LES OGSÅ: Sp vil unngå å drive spill – og kan ha mye å tape

Hareide: «Ødelegge mer?»

Partileder Knut Arild Hareide har ikke tro på at PDK kan gi KrF ny konkurranse.

– Ingenting tyder på at PDK får gjort så mye annet enn å ødelegge for KrF. Men de kan kanskje ødelegge mer? Det er fullt lov å starte partier, men etter valget i 2013 har PDK bare gjort det dårligere og dårligere.

– Men overgangene fra KrF til PDK viser vel at de kan utfordre dere?

– Vi tar gjerne konkurransen. Men ønsker man å løfte viktige saker for kristenfolket, har all erfaring vist at KrF gjør den jobben og at andre småpartier ikke er en løsning.

«Tendensiøst»

Advarselen mot å ødelegge KrFs slagkraft, har PDK møtt mange ganger før.

– Den uttalelsen er tendensiøs og sektaktig. Da forutsetter du at bare ett parti forvalter kristenfolkets interesse. Men folk reagerer jo på at KrF ikke målbærer de kristne interessene. Vi har tenkt å ødelegge for alle, vi. Blant sofavelgerne også, sier PDK-leder Selle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter