Religion

Ville erstatte kristendom med forfedrekult

Bøker som tilhørte Heinrich Himmlers berømte heksebibliotek, er nå funnet på et lager utenfor Praha.

Bilde 1 av 2

Det forteller religionshistoriker og forfatter Terje Emberland:

– De ble transportert ut av Berlin som ble bombet, og befant seg i ettertiden ulike steder i Øst- Europa. Nå er en del av Himmlers boksamling altså funnet på et lager utenfor Praha disponert av det tsjekkiske nasjonalbibliotek. Der har bøkene ligget siden krigen, uten at noen har vært klar over hvor de kom fra.

LES OGSÅ: Kan, men vil ikke, gi ut «Mein kampf»

Himmler trodde det fantes en heksereligion

– Hvorfor kalles boksamlingen Himmlers heksebibliotek?

– Heksene fantes ikke. Det er en kristen konstruksjon og fantasi vi har oppkonstruert, men Himmler trodde at det fantes en heksereligion og at hekseprossesene kunne kaste lys over heksenes religion. Forskningen i dag avviser konstant at det finnes en heksekult, men det trodde Himmler. Han samlet derfor inn hekseskrifter- dokumenter fra de kristne hekseprossesene.

– Hva er det som gjør dette funnet så spesielt?

– Det kaster lys over den forestillingsverden som preget SS- lederen Heinrich Himmler og hans organisasjon. Funnet er interessant fordi vi kan se hvilken type litteratur SS samlet inn. Noe av dette er ulike okkulte skrifter.

EDENS HAGE: Den gang kjøkkenhage og ­selvforsyning var forsvar og beredskap

– Himmler mente kristendommen var fremmed for den germanske rase

– Hva slags tro hadde Himmler selv?

– Himmler mente at kristendommen var importert og fremmed for den germanske rase. Han mente at SS`oppgave etter å ha vunnet krigen, var å avskaffe kristendommen og erstatte den med en germansk forfedrekult. Himmler selv trodde på reinkarnasjon og en rekke andre okkulte forestillinger.

– Burde landene rydde i sine biblioteksarkiv oftere?

– Ja, klart det. Mye kunst og bøker som nazistene røvet har på den måten dukket opp i senere tid. Men vi har langt fra noen fullstendig oversikt over dette. Derfor er det positivt med slike registreringsprosjekter som nå på pågår ved nasjonalbiblioteket i Praha. Det er spennende for oss forskere.

– Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– Det har vært mange absurde påstander om meg på nynazistiske nettsider. Jeg har for eksempel fått høre at jeg er en betalt agent for en jødisk verdenssammensvergelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion