Nyheter

Vil ha en jødedom på bakkeplan

– Om ikke jødedommen fornyer seg, mister vi de unge, advarer Norges første kvinnelige rabbiner.

– Jeg syns det er noe tull at vi skal ha en jødedom som rituelt sett bare angår halvparten av befolkningen. Du kan ha 100 kvinner tilstede i en synagoge, men om det bare er ni menn der, blir det ingen gudstjeneste før den tiende kommer – og han trenger ikke være mer enn 13 år og knapt ha hår på haken.

Det sier Nordens første kvinnelige rabbiner, norske Lynn Feinberg.

Hun viser til hvordan en gudstjeneste må utføres for å være i overensstemmelse med jødisk ortodoksi. Da må minst ti mann som har hatt sin bar mitzva være tilstede. Feinberg mener det er på tide å bryte med de kjønnssegregerte religiøse pliktene.

LES OGSÅ: Tok oppgjør med mannsdominert, jødisk miljø

Vil ned på jorda

Hun ble ordinert til rabbiner i USA i 2010. Men helt siden 1990-tallet har Feinberg studert kvinnens plass i jødedommen, og organisert møter der kvinner får utføre bønner tradisjonelt forbeholdt menn. Det var slik hun kom i kontakt med grupper i USA som tilbød rabbinerutdanning også for kvinner.

– Jeg ble svært beveget av ordinasjonsseremoniene, og å se kvinnene lede bønn og utrede fra bibeltekstene. For meg representerte det en «nedpå-jorda-jødedom», sier rabbineren.

– Med det mener jeg en jødedom som er på bakkeplan og som alle kan identifisere seg med. Ortodoks jødedom setter religionen på en pidestall. Kvinnelige rabbinere i USA har satt stort preg på ikke-ortodokse former for jødedom og har bidratt til å gjøre tradisjonen tilgjengelig for folk flest. Jeg ville bli rabbiner for å ha en jødedom som angår meg, sier hun.

LES MER: Torarull-smuglerne 

Lite jødisk miljø i Norge gjør reform vanskelig

Det Mosaiske Trossamfund (DMT) i Oslo følger ortodoks praksis og anerkjenner ikke kvinnelige rabbinere. Feinberg åpnet derfor sitt eget hjem for gudstjenester en gang i måneden. Men det har ikke vært lett å opprettholde praksisen når det jødiske miljøet i Norge er så lite og uten økonomisk støtte. I dag virker hun mer som åndelig veileder, og trår innimellom til som rabbiner, som når noen ønsker et blandet bryllup og ikke kan gifte seg i den ortodokse tradisjonen.

– Jeg har gått mine egne veier, og ønsker først og fremst å være en medvandrer. Jeg er ikke rabbiner for en menighet, men det er også greit, sier hun.

LES OGSÅ: Fransk kvinnelig rabbiner: –Trossamfunn som ikke hører på kvinner blir museer

DMT: Kvinner får liten plass

Forstander i DMT, Ervin Kohn, forklarer at de har valgt å være en liberal, ortodoks menighet fordi det er normativ jødedom.

– Jeg pleier å presentere oss som en ortodoks menighet med stort sett ikke-ortodokse medlemmer. Vi ønsker å være en inkluderende menighet der det er plass til alle. Ortodoksien er da det minste felles multiplum som gjør dette mulig, skriver han i en SMS til Vårt Land.

– Når det er sagt så kjemper noen av oss kampen for å utvide kvinnens rolle i vår ortodokse gudstjeneste innenfor de halachiske (jødiske religiøse lover, red. anm.) rammer. Og det er mye å gå på. Kvinnen har i vår gudstjeneste absolutt ingen plass. Og det er ugreit etter min mening, skriver Kohn.

– Det jødiske miljøet må fornye seg

Kvinnelige initiativtagere med amerikansk bakgrunn har vært pådrivere for reformerende grep i DMT. I dag holdes det familievennlige, kjønnsblandede gudstjenester i etterkant av den ordinære sabbatsgudstjenesten. Her har Feinberg vært med på å forme den liturgiske rammen. Dessuten forteller Kohn at synagogenemnda har besluttet å finne en løsning for hvordan kvinner og menn kan sitte sammen under gudstjenester innenfor en ortodoks ramme.

– Hva tror du er konsekvensen dersom man fortsetter å segregere jødiske kvinner og menn i ritualene, Feinberg?

– Om vi ikke fornyer oss, mister vi de unge. Jødedommen har alltid vært en samtale mellom fortid og nåtid. Barna våre må få tenke over hva det vil si å være jøde i Norge i dag. Og hva Gud er, ikke minst.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter