Nyheter

Vil at Normisjon blir kirke

Tidligere styreleder Kurt Hjemdal arbeider for at Normisjon skal opprette eget trossamfunn – når Kirkemøtet vedtar ny liturgi for likekjønnede.

– Det er et tema som ikke står på landsstyrets agenda nå, svarer landsstyreleder Tormod Kleiven.

Han er kjent med engasjementet til Kurt Hjemdal og særlig folk i Normisjons region Agder.

– For en del av oss er det utenkelig å bli stående i Den norske kirke med ny liturgi, sier den mangeårige bibelskolerektoren og soknepresten til Dagen.

LES OGSÅ: Nå tar Trossamfunnet NLM imot innmeldinger

Vil ha med «de tre store»

Aller helst ser Hjemdal at Misjonssambandet, Indremisjonsforbundet og Normisjon kan gå sammen og bli ett felles trossamfunn.

– Jo flere som blir med, desto bedre er det. Hvis vi kan få en alternativ luthersk kirke, synes jeg det er flott, sier han til Vårt Land.

Kurt Hjemdal arbeider nå for å få opprettet nytt trossamfunn – enten ut fra den lokale Norkirken i Grimstad eller på nasjonalt nivå. Han mener at den nåværende landsledelsen i Normisjon ikke går langt nok i «den nye situasjonen som nå er i Kirken».

– Vi har en løpende diskusjon

– Vi har en løpende diskusjon, også sentralt i Normisjon, om kirkesituasjonen. Vi har sendt ut et rådgivende brev til våre folk inn i den aktuelle situasjonen. Men per i dag er det ikke aktuelt at Normisjon tar initiativ til å etablere eget trossamfunn, sier landsstyreleder Tormod Kleiven i Normisjon til Vårt Land.

Sist sommer vedtok Norsk Luthersk Misjonssamband å opprette et eget trossamfunn. I 2009 gjorde Indremisjonsforbundet det samme. Dermed er Normisjon den siste store misjonsorganisasjonen med utbredt forsamlingsvirksomhet som ikke også har eget trossamfunn.

– Ikke aktuelt tema

– For oss er det ikke et aktuelt tema. Vi er en misjonsorganisasjon. Vi ser ikke på trossamfunn som en naturlig måte å organisere oss på. Vi oppretter ikke forsamlinger primært som en reaksjon på ting vi ikke liker i Den norske kirke, sa Kleiven til Vårt Land i juli.

– Dette er fortsatt min og landsstyrets grunnposisjon. Men Normisjon er en mangfoldig organisasjon, med mange ulike syn på hvordan vi bør forholde oss til Den norske kirke. De enkelte forsamlinger, foreninger og regioner har full frihet til å gjøre ulike valg. De kan også opprette trossamfunn hvis de vil, påpeker Kleiven nå.

LES OGSÅ: Normisjon vil ikke bli trossamfunn

Var lenge utenkelig

Hjemdal var landsstyreleder i Normisjon fram til 2012, og lenge var det utenkelig for ham å melde seg ut av folkekirken.

– Jeg var innstilt på å bli og slåss i Den norske kirke. Men vinden blåser så entydig i motsatt retning, at jeg heller vil synliggjøre splittelsen ved å melde meg ut. Slik situasjonen har utviklet seg, er det for meg umulig å bli værende i en kirke som er i strid med Skriften. Ved innføring av vigselsliturgi for likekjønnede er grensen nådd, for meg og mange andre, sier han til Vårt Land.

– En kirke i fritt fall

Kurt Hjemdal har hatt mange fremskutte lederposisjoner i det kristelige organisasjonsliv. Etter at han i 2007 ble pensjonert fra sokneprest-stillingen på Ski i Follo, har han vært pastor i Norkirken i Grimstad.

Hjemdals håp er at de kristne organisasjonene kan utgjøre en positiv motkultur til det han omtaler som «en kirke i fritt fall i forholdet til Bibelen».

Hjemdal har fått mye respons på sosiale medier etter at han tok til orde for at Normisjon, en av de største lutherske organisasjonene, skulle etablere trossamfunn i egen regi.

– Høyrisikosport av Normisjon

En av de som er uenig med ham er Espen Andreas Hasle, som var leder i Acta – Barn og unge i Normisjon fram til han i fjor begynte som sokneprest i Manglerud menighet i Oslo:

«Jeg tror det vil være veldig synd for både Normisjon og Den norske kirke hvis man ender opp med en indirekte oppfordring til å forlate kirka. Det er høyrisikosport for Normisjon, jeg tror veldig mange aktive i Normisjon føler en sterk tilhørighet i Den norske kirke, de må også i fremtiden få en tydelig bekreftelse på at det er mulig å tilhøre begge steder», skriver Hasle på Facebook.

«Selv blir jeg i kirka til jeg blir kasta ut», konkluderer Hasle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter