Nyheter

– Vi slår ikke lenger hverandre i hodet med hvert vårt dåpssyn

Harald Hegstad sier kristne er blitt mer opptatt av hva som forener enn hva som skiller oss. Det gjelder også synet på dåp.

Professoren i systematisk teologi ved MF er aktuell med boka Dåpen – en nådens kilde. Det er den første boka om dåp fra luthersk sammenheng etter at Kjell Olav Sannes ga ut ei boka med samme tema i 1978.

Hegstad synes det er helt ok at prester velsigner barn i Den norske kirke, slik Gyrid Gunnes har gjort. For eksempel når foreldrene er uenige om de skal døpe barnet eller ikke.

– Bispemøtet i fjor var positive til en slik praksis, så lenge det ikke ble forvekslet med dåp.

– Er det nye toner?

– I hvert fall i forhold til da medlemmer av Den norske kirke var pliktige til å døpe barna sine.

LES MER: Prest vil ha barnevelsignelse: – Det må ikke være dåp eller ingenting

Annet dåpssyn

Harald Hegstad har merket seg at det snakkes mer om dåp nå enn tidligere. Det er dåpsaksjoner og drop in-dåp, dessuten har mye endret seg på det økumeniske feltet de siste 40 årene, minner han om.

– De tidligere steile frontene mellom barnedåp og troendes dåp er blitt mindre fremtredende. Man er blitt mer opptatt av hva som forener enn hva som skiller oss. Det er jo ingen grunn til at kristne skal konkurrere om dette, selv om dåpssynet fremdeles er forskjellig, sier han.

Tidlig på 1980-tallet kom Lima-dokumentet, utgitt av Kirkenes Verdesråd. Det oppfordret kirkesamfunnene til å være mer opptatt av det de har felles enn det som skiller.

– Min nye bok om dåp representerer ikke et annerledes dåpssyn enn det Kjell Olav Sannes skrev om. Jeg har et luthersk syn på dåpen. Forskjellen er blant annet at lutheranere i dag legger mer vekt på skapelsesteologien: hvor Gud også er tilstede uavhengig av dåpen.

– Så kirken sier ikke lenger at man går fortapt hvis man ikke er døpt?

– Slik har det aldri vært, selv om mange nok har trodd det. En stadig større forståelse for dette, har også ført til at lutheranere har et mer avslappet syn på dåpstidspunktet.

LES MER: MF-forsker: – Klassisk teologi finnes ikke lenger.

Fikk motbør

Hegstad mener den største tilnærmingen når det gjelder dåpssyn, har vært fra den baptistiske dåpssynfløyen.

– Stadig flere pinsevenner og baptister sier at dåpen ikke bare er en bekreftelse på troen, men at også Gud handler.

Harald Hegstads MF-kollega, Terje Hegertun, som var den første pinsevennen som ble professor i teologi, fikk likevel motbør da han på årsmøtet til Norges Kristne Råd i våres foreslo at pinsevennene skulle akseptere barnedåp som gyldig dåp.

– Det er fremdeles motsetninger i det teologiske synet, men vi slår hverandre ikke lenger i hodet med hvert vårt dåpssyn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter