Politikk

Venstre-jubel for asylseier

Trine Skei Grande avslørte seier: I regjeringen går Frp og Høyre med på at asylsøkere på integreringsmottak skal få lov til å jobbe.

– Dette har Venstre fikset, sa Venstre-lederen til delegatene i landsmøtesalen ved Gardermoen.

I årevis har partiet kjempet for at asylsøkere skal kunne komme raskt i jobb. Men både blåblå venner og Ap har satt bremser på.

Men under Grandes tale sendte justisminister Tor Mikkel Wara ut en pressemelding om det som til slutt ble en seier for Venstre i regjeringen: Fra 14. mai kan asylsøkere på integreringsmottak få arbeidstillatelse. Forutsetningen er at det ikke er tvil om identiteten til asylsøkeren.

LES OGSÅ: I hemmelighet skrev Hareide bok om KrF

Slapp ikke til

– Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke har fått lov til å jobbe, men bare har måttet sitte på et mottak og vente, sa Grande.

Hun spør seg om hva slags integrering man da får. Og hvilke signal det sender til folk som kommer hit: Her skal du bare vente – uten å gjøre nytte for deg.

– Men selv om det var en meningsløs regel, så fikk vi aldri gjennomslag med de rødgrønne for å endre den. Og vi fikk ikke gjennomslag med de blåblå. Samme hvor hardt vi prøvde, i komiteene og i ulike forhandlinger. Men nå skjer det altså, sa Grande.

Hyllet Erna Solberg

For Venstres leder var partiets gjennomslag i Jeløy-erklæringen det store temaet i landsmøtetalen. Grande hyllet Høyre-leder Erna Solberg for å komme Venstre og Frp i møte:

– Vi har en klok og brennende engasjert statsminister i Erna Solberg. Hun nyter stor respekt hos oss Venstrefolk. Grunnen er at hun forstår partienes ulike behov, sa Grande.

Da Venstre-tillitsfolk forrige gang var samlet til et større møte, var det drama om mistillit til Sylvi Listhaug. Under Venstres landsstyremøte uken før påske skrev pressen om at flere i Venstre lurte på om tiden i regjering alt var forbi.

– Og selv om det har vært noen tøffe tak i det siste, viser samarbeidet på borgerlig side seg å være sterkere enn mange spådde, sa Grande.

LES OGSÅ: Analyse: Venstre som drivkraft for friere bioteknologi

Klar for KrF

I likhet med Solberg håper også Venstre-lederen at KrF etter hvert tar plass i regjeringen:

– Det er viktig å si at vi ville ha med oss KrF, men fikk dem ikke med hele veien denne gangen. Men jeg håper jo at det endrer seg, sa hun.

Å gå inn i regjering var i følge Grande ikke noe lett valg.

– Det er det vanskeligste valget jeg har vært med på som partileder, sa hun til delegatene.

– Men det var helt nødvendig å ta et valg. Og jeg er utrolig stolt av en organisasjon som kan ta så tøffe valg, og så stå sammen etterpå uansett hvilken siden man var på i utgangspunktet, sa Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk