– I 1945 ble Vårt Land startet som en dugnad av ildsjeler over hele landet. De så et behov for en kristen avis med en bred tilnærming til samfunnsdebatten. Vi har fortsatt mange lesere med et sterkt engasjement for avisen og vil styrke denne opplevelsen, sier Alf Gjøsund, konstituert sjefredaktør i Vårt Land.

Aktiviteter

Denne høsten opprettes derfor klubben Vårt Lands venner. Allerede i ­oktober går de første arrange­mentene av stabelen.

– Vi vil tilby turer og aktiviteter i inn- og utland, arrangere kveldssamlinger og foredrag om spennende og aktuelle tema. Flere kjente nåværende og tidligere Vårt Land-profiler vil delta, men også andre kjente navn fra Kirke-Norge og akademia, forklarer Gjøsund.

Først ut er en tur i fotsporene­ etter Cathinka Guldberg og Katharina von Bora i Tyskland. Guldberg blir regnet som syke­pleiens grunnlegger i Norge,­ mens von Bora var Martin Luthers kone og en sentral skikkelse i reformasjonen.

Ifølge Gjøsund vil bli holdt orientert gjennom nyhetsbrev. De vil være de første som får orientering om aktivitetene og de vil også få tilbud på bøker fra Vårt Land forlag og andre produkter.

– Samtidig blir klubben en mulighet til å markere sin støtte­ til en avis som har en viktig rolle i samfunnet. Vi trenger­ stemmen til de engasjerte ­leserne våre, ikke minst i diskusjonen om avisens profil.

Turene vil så langt det er ­mulig være klimanøytrale, og de ulike aktivitetene vil være inspirert av Vårt Lands innhold.

LES OGSÅ: Vårt Land åpner nettsidene

Tidligere profil

Tidligere sjefredaktør Helge Simonnes har sagt ja til å ha en koordinerende rolle i klubben.

– For mange lesere representerer de kjente tidligere avisprofilene noe viktig. Derfor er det veldig gledelig at Simonnes vil gjøre en innsats for å støtte dagens Vårt Land, sier Gjøsund.

– Samtidig har både hans pensjonspakke og hans rolle i debatten om forholdet mellom Vårt Land og Mentor Medier vært kontroversiell. Kan det bli en utfordring?

– Simonnes og jeg hadde noen friske diskusjoner da jeg var klubbleder og han var avtroppende sjefredaktør. Ingen av oss er typene som drar med oss slike uenigheter videre. Når det gjelder nåværende rolle, er Simonnes veldig bevisst på at han ikke skal være sjuende far i huset. Jeg er helt trygg på at dette ikke kommer til å bli en problemstilling framover, sier Gjøsund.

Helge Simonnes sier at når lesere møtes og blir kjent med hverandre, vil det gi gode muligheter for refleksjon og utveksling av tanker og opplevelser.

– Vårt Land er en viktig avis for norsk kirkeliv og samfunn. Redaksjonen tilbyr innhold av høy kvalitet. Aktivitetene i Vårt Lands venner skal være preget av samme kvalitet og ettertanke,­ sier Simonnes.