Kirke

– Vanvittig fremgang i KRIK

Både konservative og liberale KRIK-ere er skeptiske til referansegruppens anbefalinger i spilleregeldebatten. – KRIK burde ikke legge seg opp i ledernes privatliv, mener Vegard Nedrelid.

– Nå er det en mulighet for at det vil skje endringer i KRIK, slik at mennesker som lever i likekjønnede parforhold faktisk kan ha lederverv, sier Vegard Nedrelid.

LES MER: Dette er KRIK-saken

En anbefaling

Forrige uke meldte avisen Dagen, Vårt Land og flere andre medier at referansegruppen til KRIK hadde kommet frem til en anbefaling til KRIKs styre i den såkalte spilleregeldebatten.

Saken handler om hvorvidt mennesker som lever i homofile forhold eller er samboere kan være ledere i KRIK. Torsdag sendte KRIK ut en pressemelding der de klargjorde hvor situasjonen nå står: «Referansegruppen anbefaler at KRIK beholder et klassisk syn på ekteskapet, men finner en mer hensiktsmessig praksis».

Videre sto det at referansegruppen har pekt på to mulige veier for KRIK fremover:

1. «KRIK utformer en praksis basert på en forståelse av at lederes samlivssyn er så viktig at det er et inklusjon/eksklusjons-kriterium for å være leder i KRIK».

2. «KRIK utformer en praksis basert på en forståelse av at det klassiske samlivssynet løftes opp, men at det ikke i seg selv er et eksklusjonskriterium for å være med som leder i KRIK».

«Landsstyret skal fortsette sine drøftinger og lande et vedtak over sommeren», avsluttet pressemeldingen. Hvis alternativ to skulle bli vedtatt av landsstyret til høsten, vil det trolig bety at homofilt samlevende og samboere altså kan være ledere i KRIK likevel.

LES MER: Anbefalinger fra referansegruppen ferdigstilt

Vanvittig fremgang

Vegard Nedrelid er mangeårig KRIK-er og ansvarlig for KRIK på Kristelig Gymnasium i Oslo, der han arbeider som lektor. Nedrelid var blant dem som engasjerte seg i spilleregeldebatten i fjor høst, på liberal side.

Men han mener å ha sett en «vanvittig fremgang» i KRIK siden da.

– Derfor reagerer jeg på avisoppslagene den siste uken. De fremstiller det som om KRIK har tatt en avgjørelse, og det er ikke riktig. Referansegruppa har kommet med en anbefaling, det er alt.

Nedrelid mener mediedekningen fører til at polariseringen i KRIK blusser opp igjen.

– Det er trist, for KRIK har prøvd å skape dialog mellom de to sidene. Det gjelder ikke minst den nye generalsekretæren, Silje Kvamme Bjørndal.

LES MER: Generalsekretær Erling Ekroll går av i KRIK midt i samlivsstrid

Ikke godt nok

Nedrelid mener imidlertid ikke at referansegruppens anbefalinger er gode nok.

– Jeg mener KRIK ikke burde legge seg opp i ledernes privatliv. Jeg kjenner homofile som føler de ikke er velkomne i organisasjonen. KRIK er en ungdomsorganisasjon, og jeg mener ungdommene bør få bestemme dette. Noen av ungdommene jeg er leder for har kommet bort til meg og sagt at de ikke har lyst til å være med i en organisasjon som diskriminerer på bakgrunn av legning.

Han synes heller ikke referansegruppens «alternativ to» er en farbar vei.

– Det innebærer at KRIK fortsatt er konservative, men sier at de aksepterer at homofilt samlevende kan være ledere likevel. Jeg kjenner homofile som sier det ikke vil gjøre det lettere. «KRIK vil jo fremdeles ikke løfte meg frem, slik de gjør det med heterofile», sier de.

– Så alternativ to kan ikke være et kompromissforslag, tenker du?

– Alternativ to er ikke en fullstendig aksept av homofile. Alt annet enn det er ikke bra nok, svarer Nedrelid.

LES MER: Spilleregler skapte engasjement på KRIKs generalforsamling

Konsekvenser

Heller ikke Bjørnar Vetrhus, som startet spilleregeldebatten med et Facebook-innlegg i fjor høst, vil være fornøyd om alternativ to blir det endelige vedtaket når landsstyret tar sin beslutning til høsten.

– For min egen del kan jeg ikke se at det vil være en ordning som vil gagne organisasjonen. Man prøver å få med seg begge «leirer», men kan fort ende opp med å miste begge to, sier han.

Ørjan Kronheim leder et familie-KRIK-lag i Grimstad, og har vært aktiv i KRIK i mange år. Også han engasjerte seg i spilleregeldebatten i fjor høst, på konservativ side.

– Jeg tror det vil få store konsekvenser for KRIK hvis de endrer standpunkt om spillereglene. Referansegruppen har nok fått mer innsyn i dette enn meg, men mitt inntrykk er at en rekke folkehøgskoler som har tilknytning til kristne organisasjoner ikke vil ønske å ha KRIK-linjer lengre, sier han.

– Men det kan vel også få store konsekvenser hvis KRIK ikke endrer regelen?

– Dette kommer til å være dårlig nytt for KRIK uansett. Særlig problematisk vil det være hvis vi fortsetter å ha en aggressiv tone i debatten oss i mellom. Jeg er jo ikke tilhenger av regelen fordi jeg ønsker å ekskludere andre. Jeg er tilhenger av regelen fordi jeg mener ekteskapet mellom mann og kvinne er en ordning innsatt av Gud, og det som er best også for enkeltmennesket, sier Kronheim.

Kompromissforslag

Heller ikke han er veldig begeistret for «alternativ to» i referansegruppens anbefaling.

– Dersom man skal forkynne en teologi som sier at ekteskapet er en ordning for mann og kvinne, er det utfordrende å si at dette ikke skal få konsekvenser for lederne. KRIK kommer til å stå i en skvis.

Kronheim sier «alternativ to» høres ut som et forsøk på kompromiss.

– Det kan god hende det er klokt, men det er langt fra sikkert. Dette er et eksempel på hvor vanskelig det kan være å kompromittere teologi, sier han.

---

Spilleregeldebatten

  • I fjor høst er det stor debatt i KRIK rundt formuleringen «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samliv», som i begynnelsen av 2017 ble tatt inn igjen i regelverket for KRIK-ledere.
  • Våren 2018 blir det satt ned en referansegruppe som skal arbeide med spilleregel-spørsmålet.
  • I forrige uke meldte avisen Dagen at referansegruppen har ferdigstilt sin anbefaling.
  • Avgjørelsen er ennå ikke tatt. «Landsstyret skal fortsette sine drøftinger og lande et vedtak over sommeren», skriver KRIK i en pressemelding.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke