– Hvis dette resultatet blir stående, kan vi oppsummere med «stor ståhei for ingenting». Det har vært en opprivende valgkamp, men med lite politiske endring i sikte.

Det sier Marte Heian-Engdal, seniorrådgiver ved Senter for internasjonal konfliktløsning (Noref) og ekspert på Israel.

LES OGSÅ: Palestinas statsdrøm blant valgets tapere

Jevnt

Regjeringspartiet Likud og den blå-hvite partialliansen fikk omtrent like mange stemmer i valget i Israel, ifølge valgdagsmålinger som kom klokka 21 norsk tid. Én måling viste dødt løp, mens to andre gir Blått og hvitt en knepen ledelse.

Valgthrilleren fortsetter mens stemmene telles opp utover natten.

Både statsminister Benjamin Netanyahu fra Likud og Blått og hvitts statsministerkandidat, tidligere forsvarssjef Benny Gantz, erklærte seg tidlig som seierherrer.

– Det israelske folket har talt, sa Gantz.

– Jeg begynner å sette sammen en regjering med våre naturlige samarbeidspartnere allerede i kveld, sa Netanyahu.

Flest «venner»

– Netanyahu vet han har størst sjanse av de to, han har flest «venner». Han vil ikke gi inntrykk av at han har gjort et dårlig valg, derfor «svinger han seg rundt», sier Heian-Engdal.

Hun mener det uansett er et tap og svekkelse av makten for Netanyahu. Valgresultatet er en bekreftelse på at partiet gjør det relativt sett dårlig, opp mot sin argeste konkurrent, med Benny Gantz i spissen.

– Benny Gantz har greid å utfordre ham reelt. Nå skal han lede opposisjonen, sier Heian-Engdal.

LES MER: Ultraortodoks rus

Høyre ute

På valgdagsmålingene kom ikke New Right over sperregrensen. Det vil være dårlig for Netanyahu, siden stemmer som ellers kunne gått til Netanyahu eller hans samarbeidspartnere nå kan være bortkastet. New Right ble dannet av tidligere ledere i Jødisk Hjem, Naftali Bennett og Ayelet Shaked, som begge er statsråder i regjeringen. De gikk ut av partiet og satset på å vinne ny makt med nytt parti.

– Hvis de faktisk er ute, betyr det at den slumpen av høyrestemmer som gikk til dem, forsvinner ut i ingenting, sier Heian-Engdal. Hun tar forbehold om at hun uttaler seg på grunnlag av valgdagsmålinger. Også ved sist valg så det veldig jevnt ut etter valglokalene stengte. Da folk våknet dagen etter, var imidlertid seieren til Netanyahu klar.

Fiender sammen?

Flere spekulerer i om Netanyahu og Gantz kan finne sammen i en samlingsregjering for «nasjonens beste». Det tror Heian-Engdal er helt teoretisk.

– Men Israel er pragmatismens høyborg. Det har det alltid vært. Det viser seg jo også når israelerne stemmer inn enn statsminister med korrupsjonsanklager hengende over seg.

– Denne pragmatismen er noe vi ofte overser i israelsk politikk, sier hun.

Valgkampen har vært preget av store hendelser, men lite substans, mener hun. Det er et paradoks at valgkampen i et land som er på nippet til sin fjerde krig, ikke er mer preget av det.

LES MER: – Mat hjelper. Hummus hjelper

«Fantastisk reise»

Netanyahu har vært statsminister i sammenhengende ti år.

– Det er mange mennesker som vil at vi skal fortsette denne fantastiske reisen som førte Israel til det beste tiåret i landets historie, sa Netanyahu etter å ha stemt sammen med kona Sara i Jerusalem.

Opposisjonspartiets kandidat var også håpefull da han avla stemme. Gantz ba velgerne ta ansvar for demokratiet og sørge for at landet får «en ny soloppgang og ny historie».

Arabiske stemmer

Valgdagsmålingen viser at det arabisk-israelske partiet United Arab List ikke kom over sperregrensen.Tidligere på dagen kom det meldinger om at det var svært lavt oppmøte i arabisk-israelske områder.

– Vi går fra hjem til hjem for å få folk til å stemme. Vårt mareritt, som er statsministerens drøm, er et Knesset uten arabisk representasjon, ser plutselig ut til å bli virkelighet. Det sa Hadash-Tal-leder, Ayman Odeh i en uttalelse.

Analytikeren Camil Fuchs, sier at den lave valgdeltagelsen er alvorlig.

Drama

– Sånne tall hat vi aldri sett før, og kan bli valgets største drama, sier han til avisa Haaretz.

Tidligere tirsdag ble det kjent at skjulte kameraer var utplassert i valglokaler i områder hvor det bor mange palestinske israelere. Det var aktivister og støttespillere av Netanyahus Likud som har tatt med kameraer inn i stemmelokaler nord i Israel.

Dette skapte sterke reaksjoner, mens Netanyahu sa at det burde vært skjulte kameraer i alle valglokaler for «å avsløre valgfusk»..

En talsmann for Israels sentrale valgkomité bekrefter at det er ulovlig å filme folk mens de avgir stemme.

Tuklet med

Før valglokalene stengte hevder representanter for Likud at alle stemmesedler har forsvunnet fra 26 stemmelokaler i byen Petah Tikva, melder NTB. Den blå-hvite alliansen sier samtidig at stemmesedler med deres navn er gjort ubrukelige ved at det er tegnet merker på dem. Det samme hevder Netanyahu er gjort med Likuds stemmesedler.

Fridag

Valgdagen er fridag i Israel, og mange brukte dagen til fritidssysler – som å gå på stranda.

– Kom dere ut av vannet og stem for Likud, sa Netanyahu til dem.

– Dere kan bade etterpå.