Ideen om parade gjør flere skeptiske – både de jobber med nasjonal sikkerhet i USA og folk som har jobbet i andre presidenters administrasjoner, ifølge Hilde Restad, førsteamanuensis på Bjørknes Høyskole og USA-ekspert.

Panservogner og jagerfly

Natt til fredag norsk tid skal USAs president Donald Trump tale foran minnesmerket til Abraham Lincoln i hovedstaden Washington D.C. Så skal panservogner fra den amerikanske hæren rulle over gatene og jagerfly dundre over himmelen. Arrangementet «Salute to America» har, som så mange andre av presidentens ideer, vakt sterke reaksjoner – over hele spekteret.

– Det er helt klart et utradisjonelt tiltak, sier Restad.

LES OGSÅ: USA-politikk fører trolig til flere aborter

Kun én av fire demokrater støtter

En meningsmåling fra Monmouth University i New Jersey viser at 52 prosent av befolkningen støtter Trumps paradeplaner. Men hele 34 prosent er motstandere av planen, og kun 25 prosent av demokratenes velgere støtter den.

Fyrverkeri og grill

Amerikanere flest tar det rolig på uavhengighetsdagen, ser på lokale borgertog, følger med på fyrverkeriet på kvelden, og griller i sommerværet. De store seremoniene tar TV-kanalene seg av. I hovedstaden Washington, DC samler man seg om konserten «A Capitol Fourth», som kringkastes på statskanalen PBS.

Trump fikk ideen til sin militærparade etter et statsbesøk i Frankrike, der han fikk være president Macrons gjest under den tradisjonelle militærparaden på Bastille-dagen, 14. juli.

Kan ødelegge asfalten

Opprinnelig la han planer for å arrangere en lignende parade på Veterans Day, 11. november, der amerikanerne ærer alle som har gjort militærtjeneste. Den gangen ble paraden avlyst på grunn av kostnadene og fordi myndighetene i Washington D.C. var bekymret for at de tunge stridsvognene kunne ødelegge veiene.

LES MER: Førstedatteren

Militæret er høyt ansett

Veterans Day er en av to høytidsdager i året for militæret i USA, og militæret og særlig krigsveteraner har høy status i samfunnet. Men 4. juli har militæret tradisjonelt vært fraværende.

– Frankrike har en annen nasjonaldagstradisjon enn USA. 4. juli er en merkedag om en avgjørelse og et dokument, som har en stor symbolverdi. De politiske verdiene dagen representerer, har kraft i seg selv uten militæret, sier Restad.

Fascinert av det autoritære

Trump har utmerket seg med å knytte tette bånd til ledere som Vladimir Putin og Kim Jong-un. Restad mener militærparaden er et bevis på at Trump er fascinert av det autoritære, på måter som er uvanlig for en amerikansk president.

– Han har hele tiden vært ekstremt opptatt av generaler, og har en fascinasjon for militærmakt. Generaler har blitt ansatt i politiske stillinger, sier hun.

Trump skal ha alle lederne for de militære grenene ved sin side under arrangementet.

LES MER: Storslått markering av D-Dagen

Nixon-fiasko

Tradisjonelt holder amerikanske presidenter en lavmælt tale fra Det hvite hus på 4. juli, ikke ulikt kongens og statsministerens taler ved nyttår i Norge. I 1970 prøvde president Richard Nixon å ha en feiring med militært preg, kalt «Honor America Day», midt under Vietnamkrigen. Evangelisten Billy Graham talte.

– Det gikk ikke så bra, sier Restad.

Samme vår hadde USA invadert Kambodsja, og militæret hadde drept fire studenter under en demonstrasjon på Kent State University i Ohio. Selv om flere hundre tusen møtte på arrangementet, møtte også en stor mengde demonstranter opp, og politiet måtte bruke tåregass.

Gøy med tanks

Restad vil ikke spekulere i hva Trumps motivasjon er.

– Det er helt sikkert populært blant Trump-velgere. Men det kan også bare være at han synes det er gøy med tanks, ler hun.

Hun vil heller ikke si om Trump kan etablere en ny tradisjon.

– Er det en demokrat som følger etter ham, så blir det neppe videreført.