Nyheter

USA-politikk fører trolig til flere aborter

Omstridt amerikansk bistandspolitikk, drevet fram av kristenkonservative krefter, kan ha økt tallet på aborter med 40 prosent i Afrika.

President Donald Trump har videreført og skjerpet en praksis der republikanske administrasjoner i USA nekter å gi bistandspenger til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort. Konsekvensene er dramatiske.

En bred undersøkelse i 26 afrikanske land sør for Sahara, konkluderer med at den amerikanske munnkurv-politikken (gag rule) oppnår det stikk motsatte av målet om å redusere aborter.

Forskerne finner en økning på hele 40 prosent i aborttallene i de 26 afrikanske landene i de periodene republikanske presidenter praktiserer den såkalte munnkurv-regelen.

LES MER: 25 mill. farlige aborter

Stort datamateriale

Forskere fra det amerikanske Stanford-universitetet har undersøkt data for svangerskapene til nærmere 750.000 kvinner i de 26 landene over en periode fra 1995 til 2014.

– Selv om det knytter seg usikkerhet til slike estimater, er det stor sannsynlighet for at forekomstene av aborter går opp når finansiering bortfaller til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, sier stipendiat Marte E. S. Haaland ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.

Hun kommenterer forskningsartikkelen sammen med Joseph Mamba Zulu i en egen artikkel i The Lancet.

LES MER: Tilspisset abortkamp

Rammer prevensjon

Økningen i aborttallene antas å ha sterk sammenheng med at de samme organisasjonene som informerer om abort, også er viktige aktører for å informere om og fremme tilgangen til prevensjon i utviklingsland.

Forskerne finner at det er en systematisk nedgang i bruken av prevensjon når munnkurv-regelen praktiseres, noe som gir flere uønskede svangerskap og dermed flere aborter. Det kan også øke dødeligheten for gravide kvinner:

– Fordi aborter er en viktig årsak til mødredødelighet, kan økningen vi finner i aborter også øke mødredødeligheten, skriver forskerne, som viser til at politikken kan føre til at flere kvinner tvinges til å ty til usikre aborter som ikke blir utført av kvalifisert helsepersonell.

LES MER: Norge øker støtten

Andre har økt støtten

Trump-administrasjonen har måttet tåle bred internasjonal kritikk for bruken av munnkurv-regelen. Blant annet mistet FNs befolkningsfond (UNFPA) i 2017 amerikansk finansiering på grunn av forbudet mot støtte til organisasjoner som ansees å bidra til abort eller sterilisering med tvang.

Norge og en rekke andre land har gått sammen for å kompensere for USAs abortkutt ved å øke støtten til slike organisasjoner, blant annet gjennom initiativet She Decides. Denne økningen utgjør imidlertid under halvparten av støtten USA har trukket tilbake.

Munnkurv-regelen ble innført under den kristenkonservative president Ronald Reagan i 1984, og er siden videreført under de republikanske presidentene George H. W. Bush, sønnen George W. Bush og nå Donald Trump.

LES MER: Harde ord fra paven

Clinton og Obama reverserte

Forskernes funn viser at mønsteret med mindre bruk av prevensjon og flere aborter i de afrikanske landene ble reversert under de demokratiske presidentene Bill Clinton og Barack Obama. USA er i rene penger verdens største bistandsyter.

Et forskningsprosjekt fra professor Yana Rodgers ved Rutgers University, anslår at kvinner i Latin-Amerika har tre ganger så høy sannsynlighet for å ta abort i perioder når den amerikanske munnkurv-regelen blir praktisert. Ifølge Rodgers økte andelen svangerskap i latin-Amerika som endte med abort fra 23 prosent i 1994 da Clinton satt i Det hvite hus, til 32 prosent i 2010 etter to perioder med president George W. Bush.

LES OGSÅ: Vil ha endring i Argentina

Det blir hvert år utført anslagsvis 56 millioner aborter på verdensbasis. 25 millioner av disse abortene regnes som utrygge, og 97 prosent av disse blir utført i utviklingsland.

---

Gag rule

  • President Ronald Reagan innførte i 1984 et forbud mot at bistandspenger gis til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning («Global Gag Rule»).
  • Regelen har siden blitt henholdsvis fjernet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske presidenter, slik Donald Trump gjorde i 2017.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter